Υπέρ του δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης οι Καταλανοί

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος σχετικά με την απόσχιση της ισπανικής περιφέρειας της Καταλονίας τάχθηκε σήμερα η τοπική βουλή.  

Με ψήφους 87 υπέρ, 43 κατά και τρεις αποχές, οι βουλευτές αποφάσισαν να ζητήσουν από το εθνικό κοινοβούλιο να διεξαχθεί τοπικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από την Ισπανία, γεγονός το οποίο ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η Καταλονία, με πρωτεύουσα τη Βαρκελώνη και πληθυσμό 7 εκατομμυρίων κατοίκων είναι μία από τις 17 αυτόνομες περιοχές που απαρτίζουν το Βασίλειο της Ισπανίας.  

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σχεδόν το 50 των Καταλανών τάσσονται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης αλλά η συντριπτική πλειονότητα - ανεξάρτητα από το εάν είναι υπέρ ή κατά - επιθυμούν να εκφραστούν δια δημοψηφίσματος. 

Ωστόσο, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχθεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, επικαλούμενος το Σύνταγμα. 

Αυξάνονται τα αποσχιστικά κινήματα στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την ολοένα και αυξανόμενη τάση αποσχιστικών κινημάτων στην Ευρώπη, η οποία φαίνεται να απειλεί τελικά την ενότητα της Ευρώπης. 

Μετά την Καταλονία- όπου η ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της Καταλονίας έχει προγραμματιστεί για τις 9 Νοεμβρίου του 2014- και η Σκωτία θα διεξάγει δημοψήφισμα για απόσχιση από τη Βρετανία στις 18 Σεπτεμβρίου του 2014. 

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, όσο περισσότερες χώρες απορροφά η Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο περισσότερες γίνονται οι περιοχές στην επικράτειά της, που καλλιεργούν το όνειρο της ανεξαρτησίας. 

Οι αποσχιστικές διαθέσεις ενισχύθηκαν στην περιοχή της Παδανίας στη βόρεια Ιταλία, στην Ισπανία – στη χώρα των Βάσκων, στην Κορσική και στη Βόρεια Ιρλανδία. 

Ακόμα και οι ευρωπαϊκοί γίγαντες όπως η Γαλλία και η Γερμανία έχουν παρόμειες εσωτερικές τάσεις Το Παρίσι θα έχει προβλήματα, εκτός από την Κορσική και στις Αλσατία και Λωρραίνη. Το Βερολίνο έχει το δικό του πονοκέφαλο: εκεί υπάρχουν ακόμα και ορισμένοι εξέχοντες πολιτικοί, που θεωρούν ότι η Βαυαρία πρέπει να κηρύξει την ανεξαρτησία της.

Αλλά στις Βρυξέλλες η επιθυμία εθνών για αυτοδιάθεση προκαλεί δυσφορία, καθώς οι Φλαμανδοί διψούν για διαχωρισμό από το Βέλγιο.