Σε ιταλικό λιμάνι η μεταφόρτωση των χημικών της Συρίας

Στο ιταλικό λιμάνι της Καλαβρίας Τζόγια Τάουρο θα δέσει το δανέζικο φορτηγό πλοίο που μεταφέρει μέρος από τους πρώτους 500 τόνους από χημικά της Συρίας, προκειμένου αυτά να μεταφορτωθούν στο αμερικανικό πλοίο MV Cape Ray, όπου και θα καταστραφούν σε διεθνή ύδατα.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υποδομών της Ιταλίας, η κυβέρνηση έκρινε ότι το λιμάνι Τζόγια Τάουρο είναι το πιο κατάλληλο, όσον αφορά την ασφάλεια και τις τεχνικές δυνατότητές του.

Αν και οι αρχές τόνισαν ότι δεν θα αποθηκευτούν στην ξηρά χημικές ουσίες αλλά η μεταφορά τους θα γίνει απευθείας από το ένα πλοίο στο άλλο, οι δήμαρχοι και οι κάτοικοι της περιοχής απειλούν με με κινητοποιήσεις.

"Θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή μου, εάν συμβεί κάτι στους κατοίκους θα τα βάλουν μαζί μου", είπε ο Ρενάτο Μπελοφιόρε, ο δήμαρχος του Τζόγια Τάουρο. Ο δήμαρχος έκανε λόγο για αντιδημοκρατικές μεθόδους και για επιλογή του λιμανιού με "άνωθεν εντολή" ενώ σημείωσε ότι η περιοχή "δεν έχει ούτε ένα καλά εξοπλισμένο νοσοκομείο".

Ο δήμαρχος του χωριού Σαν Φερντινάντο, Ντομένικο Μανταφάρι, απείλησε από την πλευρά του ότι "θα κλείσει το λιμάνι" και θα δώσει σκληρό αγώνα για να μην εφαρμοστεί η απόφαση αυτή την οποία, όπως είπε, "πληροφορήθηκε από τις εφημερίδες".  

Ένα άλλο μέρος των χημικών πιθανότατα θα καταστραφεί στη Βρετανία, καθώς- σύμφωνα με το Reuters- η βρετανική κυβέρνηση θα παραχωρήσει στην εταιρεία Veolia Environnement τη σύμβαση για την καταστροφή περίπου 150 τόνων συριακών χημικών όπλων στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων και αποβλήτων της γαλλικής εταιρείας, στο Έλσμερ Πορτ του Τσεσάιρ.

Τον Δεκέμβριο η Βρετανία συμφώνησε να συμμετάσχει στην καταστροφή ενός μέρους του συριακού χημικού οπλοστασίου και να συνοδεύει με σκάφη της τα σκανδιναβικά πλοία που μεταφέρουν το επικίνδυνο φορτίο.