Πιθανό να βγάλουν το Σουμάχερ από το τεχνητό κώμα

Να βγάλουν το Μίκαελ Σουμάχερ από το τεχνητό κώμα θα προσπαθήσουν οι γιατροί στην κλινική της Γκρενόμπλ όπου νοσηλεύεται από τις 29 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Bild, καθώς δεν υπάρχουν νεότερα για την υγεία του 44χρονου πιλότου της Φόρμουλα 1, οι γιατροί θα επιχειρήσουν να τον ξυπνήσουν για να δουν πώς θα αντιδράσει το σώμα αλλά και ο εγκέφαλός του.

Ο επικεφαλής της εντατικής μονάδας στην κλινική «Ασκληπιός» του Αμβούργου, Χάιντς Πέτερ Μέκε, δήλωσε στη Bild:

"Όσο νωρίτερα σταματήσει να βρίσκεται σε κώμα, τόσο γρηγορότερα ο οργανισμός του θα ανακτήσει τη φυσιολογική λειτουργία του, όπως είναι η αναπνοή".

Από πλευράς του, ο 59χρονος Αμερικάνος καθηγητής αναισθησιολογίας και μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του ιατρικού τιμ της Formula 1, Γκάρι Χάρστεϊν, ο οποίος παραμένει ενεργό μέλος της FIA, έδωσε μία διαφορετική διάσταση της υπόθεσης:

"Ο Σουμάχερ παραμένει σε καταστολή υπό την επήρεια αναισθητικών φαρμάκων. Ρεαλιστικά μιλώντας δεν μπορείς να το κάνεις αυτό σε έναν τραυματία χωρίς αναισθησία, γι' αυτό χρησιμοποιείται η καταστολή. Έτσι εξασφαλίζεται πως ο ασθενής δεν θα φτάσει στην υποθερμία. Εάν μάλιστα, η πίεση στο κρανίο συνεχίζει να αυξάνει, τότε η αναισθησία γίνεται πιο βαθιά. Αυτό έχει σαν στόχο την ελαχιστοποίηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου, ώστε όλη η προσδιδόμενη ενέργεια να αξιοποιηθεί στην ίαση και όχι στην λειτουργία. Τι επιφυλάσσει το μέλλον; Ο δρόμος είναι σίγουρα μακρύς, θα πάρει μήνες και το επόμενο κρίσιμο στάδιο για τον Σουμάχερ είναι η μείωση της αναισθησίας, όταν σταθεροποιηθεί η πίεση στο κρανίο".