Ερντογάν: Μαύρη κηλίδα στη δημοκρατία της Τουρκίας

Για “μαύρη κηλίδα στη δημοκρατική ιστορία της Τουρκίας” και “προδοσία χειρότερη από κάθε στρατιωτικό πραξικόπημα των προηγούμενων δεκαετιών”, μιλάει ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς, που έπληξε το τελευταίο διάστημα την κυβέρνησή του.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είπε πως, αν η αντιπολίτευση δεχτεί την από κοινού αλλαγή, τότε το κυβερνών κόμμα είναι έτοιμο να αποσύρει τη σχετική πρόταση νόμου. Η συγκεκριμένη πρόταση προς την αντιπολίτευση αναφερόταν στην κοινή προετοιμασία μίας συνταγματικής αναθεώρησης της δομής του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων.

Όλα αυτά, σε μια προσπάθεια να καθυποτάξει ένα δικαστικό σώμα, το οποίο θεωρεί ότι βρίσκεται υπό την επιρροή της μουσουλμανικής αδελφότητας.

Η επίμαχη πρόταση νόμου αυξάνει σημαντικά τις αρμοδιότητες του υπουργού Δικαιοσύνης ως προέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, και καταγγέλλεται ως απόπειρα παραβίασης του Συντάγματος από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) έχει δηλώσει ότι θα διαπραγματευτεί επί του θέματος μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα αποσυρθούν πρώτα οι αμφιλεγόμενες νομοθετικές προτάσεις.

Σε ό,τι αφορά τις νέες αποκαλύψεις, πρόκειται για στοιχεία από την έρευνα του εισαγγελέα, Μουαμάρ Ακάς, ο οποίος είχε δώσει εντολή σε αστυνομικούς να κάνουν προσαγωγές, που όμως τελικά δεν έγιναν, ενώ και ο ίδιος απομακρύνθηκε από την υπόθεση.

Στα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες. Σε αυτές, Σαουδάραβας επιχειρηματίας -που εμπλέκεται στην υπόθεση διαφθοράς καθώς κι ένας συνεργάτης του- φαίνεται να συνομιλούν με τον διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου, έναν σύμβουλο, αλλά και τον γιο του Τούρκου πρωθυπουργού.

Στις συνομιλίες γίνεται λόγος για τον σχεδιασμό μίας συνάντησης με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Τ-24», μεταξύ των στοιχείων της εισαγγελικής έρευνας υπάρχει και τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Δασών Βεϊσέλ Ερόγλου με τον πρόεδρο της Διεύθυνσης Στήριξης Επενδύσεων, η οποία υπάγεται στον πρωθυπουργό.

Το περιεχόμενο της συνομιλίας σχετίζεται με υποθέσεις του Σαουδάραβα επιχειρηματία και των συνεργατών του. Κι ενώ το σκάνδαλο εξακολουθεί να κλονίζει συθέμελα την κυβέρνηση, η τουρκική λίρα συνέχισε χθες την καθοδική πορεία της και η ισοτιμία της έναντι του ευρώ έφτασε σε ένα νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στις 3 τουρκικές λίρες (TL) για ένα ευρώ.