Μαριχουάνα… start και στη Γαλλία

Το πράσινο φως για τη χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς έδωσαν οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας.

Το πρώτο που θα κυκλοφορήσει είναι ένα φαρμακευτικό σκεύμασμα υπό μορφή σπρέι που θα έχει σαν βάση την κάνναβη. Το σκεύασμα θα έχει αναλγητικές ιδιότητες και θα χρησιμοποιείται για την ανακούφιση συμπτωμάτων στους ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η άδεια αυτή "αποτελεί ένα προκαταρκτικό βήμα που θα επιτρέψει την εμπορική διάθεση του φαρμάκου, η οποία θα ακολουθήσει με πρωτοβουλία του εργαστηρίου", εξηγεί στη σχετική ανακοίνωση το υπουργείο. Το σπρέι, η πρόσληψη του οποίου γίνεται με ψεκασμό μέσα στο στόμα, παρασκευάζει βρετανική φαρμακευτική.

Πολλές χώρες της Ευρώπης, περιλαμβανομένων της Γερμανίας και της Βρετανίας, έχουν ήδη επιτρέψει την κυκλοφορία αυτού του σκευάσματος, ενώ η Γαλλία αποτελούσε μέχρι πρότινος μία από τις τελευταίες χώρες της ηπείρου όπου δεν ήταν δυνατή η συνταγογράφησή του εξαιτίας της νομοθεσίας που απαγόρευε την χρήση προϊόντων με βάση την κάνναβη.

Στη Γαλλία, εδώ και πολλά χρόνια, ένα κανναβινοειδές παράγωγο, η ντροναμπινόλη, μπορεί να συνταγογραφηθεί για την αντιμετώπιση των χρόνιων πόνων υπό την προϋπόθεση της προσωρινής άδειας χρήσης του, μια ειδική διαδικασία απέναντι σε παθολογίες για τις οποίες δεν υπάρχει επαρκής θεραπεία. Περίπου μόνο 100 ασθενείς έχουν επωφεληθεί του φαρμάκου αυτού.