Αποσύρθηκε η απαγόρευση διαδηλώσεων στους Ολυμπιακούς του Σότσι

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ήρε το Σάββατο τη γενική απαγόρευση διαδηλώσεων στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, που θα διεξαχθούν στο Σότσι.

Διάταγμα που "ανέβηκε" στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, πέντε εβδομάδες πριν από την έναρξη των Αγώνων στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, αναφέρει ότι όσοι πολίτες θέλουν να διαμαρτυρηθούν, μπορούν να ζητήσουν άδεια από τις τοπικές αρχές για διαδηλώσεις και πορείες κατά το διάστημα 7 Ιανουαρίου-31 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο τη γενική απαγόρευση των διαδηλώσεων στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών, οι οποίοι θα διεξαχθούν το διάστημα 7-23 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να ασκηθεί στη ρωσική κυβέρνηση έντονη κριτική από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες την κατηγορούσαν ότι έθετε το Σότσι υπό πολιορκία.

Η κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει τα μέτρα αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τρομοκρατικές απειλές.

Τουλάχιστον 34 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε δύο τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα στα τέλη Δεκεμβρίου στην πόλη Βόλγκογκραντ, η οποία βρίσκεται περίπου 700 χιλιόμετρα βόρειοανατολικά του Σότσι.

Ισλαμιστές αντάρτες στην περοχή του βόρειου Καυκάσου που συνορεύει με το Σότσι έχουν ορκιστεί να διαταράξουν με επιθέσεις τους Αγώνες και να προκαλέσουν πλήγμα στη Ρωσία.