Τουρκία: Σκιά ακυβερνησίας και στο βάθος νέες συλλήψεις πολιτικών

Παραιτήθηκε σήμερα από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης Ανάπτυξης ο βουλευτής, Ερντάλ Καλκάν, ενώ αναμένονται άλλες δύο παραιτήσεις εντός της ημέρας, αφού το κόμμα χτες τη νύχτα αποφάσισε να παραπέμψει τους τρεις αυτούς βουλευτές στο πειθαρχικό, με αίτημα την αποπομπή τους.

Ο Καλκάν είναι ο πέμπτος βουλευτής, που παραιτείται από το κυβερνών κόμμα, από τη στιγμή που άρχισε να εξελίσσεται δημοσίως η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη ισχυρού θρησκευτικού τάγματος.

Στις 16 Νοεμβρίου, είχε παραιτηθεί ο Ιντρίς Μπαλ, στις 16 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν από τις προσαγωγές στο πλαίσιο της υπόθεσης διαφθοράς, ο Χακάν Σουκούρ, πρώην αστέρας του τουρκικού ποδοσφαίρου, στις 25 Δεκεμβρίου ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, που παραιτήθηκε από το βουλευτικό και το υπουργικό αξίωμα και, επίσης, στις 25 Δεκεμβρίου, ο Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν, πρώην υπουργός Εσωτερικών.

Χτες, αργά τη νύχτα, η Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος παρέπεμψε στο πειθαρχικό τους βουλευτές Ερντάλ Καλκάν, Χαλούκ Όζνταλγκα και Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ (πρώην υπουργός Πολιτισμού). Ο τελευταίος δίνει συνέντευξη Τύπου, ενώ σε μήνυμά στο twitter ανέφερε ότι "δεν θα παραμείνω εκεί, που είμαι ανεπιθύμητος, επειδή αντιτίθεμαι στη διαφθορά".

Τέλος, ο Χασάν Χαμί Γιλντιρίμ, επίσης βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, χτες το απόγευμα, δήλωσε πως συνιστά παρέμβαση στη δικαιοσύνη η απομάκρυνση ενός εισαγγελέα από την υπόθεση διαφθοράς.

Ο εισαγγελέας, Μουαμέρ Ακάς, είχε καταγγείλει ότι η αστυνομία αρνείται να προβεί στις προσαγωγές, που ζήτησε ο ίδιος μέσω δικαστικής απόφασης σχετικά με το δεύτερο κύμα προσαγωγών, ενώ ανακοίνωσε ότι ο αρχιεισαγγελέας Κωνσταντινούπολης τον απομάκρυνε από την υπόθεση.

Πτώση σε χρηματιστήριο και λίρα

Σημαντικές συνέπειες στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης και στην τιμή του συναλλάγματος έχει μέχρι στιγμής η υπόθεση διαφθοράς στην Τουρκία. 

Διαβάστε ακόμα: Τουρκία: Καταρρέουν λίρα και χρηματιστήριο λόγω πολιτικής αστάθειας

Δεύτερο κύμα συλλήψεων ετοιμάζουν οι εισαγγελείς

Οι εισαγγελείς  στην Τουρκία έχουν ετοιμάσει δεύτερο κύμα συλλήψεων για θέματα διαφθοράς, το οποίο σχετίζεται με μίζα 100 δισ. δολαρίων και σε αυτό εμπλέκονται 30 πολιτικοί, παιδιά πολιτικών, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ερντογάν, αλλά και επιχειρηματίες. Οι εισαγγελείς ζήτησαν από τις αστυνομικές αρχές να εκτελέσουν τα εντάλματα σύλληψης και να αρχίσουν τις προσαγωγές.

Έως τώρα, όμως, αυτό δεν συνέβη, λόγω της άρνησης της τουρκικής αστυνομίας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ερντογάν έχει απομακρύνει δεκάδες αστυνομικούς διευθυντές, καθώς και τον αστυνομικό διευθυντή της Αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για τις συλλήψεις των πολιτικών χωρίς να τον ενημερώσουν.

Η εφημερίδα Hurriyet αποκαλύπτει σήμερα μέσω της ιστοσελίδας της τον κατάλογο των προσαγωγών που δεν έχουν γίνει, και μεταξύ των ονομάτων που περιέχονται είναι και αυτό του Σαουδάραβα επιχειρηματία Γιασίν Αλ Καντί, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στις ΗΠΑ ως χρηματοδότης της Αλ Κάιντα.

Στον κατάλογο περιλαμβάνεται ακόμα ο συνέταιρος του Αλ Καντί, Οσάμα Κουτούμπ, και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου "Τζινέρ", Μεχμέτ Φατίχ Σαράτς. Ο Τουργκάϊ Τζινέρ, ιδρυτής του ομίλου, είναι γνωστός για τις στενές του σχέσεις με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε τομείς όπως η βιομηχανία, το εμπόριο και η ενέργεια, ενώ διαθέτει μέσα ενημέρωσης και έχει τη διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομάδας Κασίμπασα.

Οι προσαγωγές των 41 ατόμων επρόκειτο να γίνουν με τις κατηγορίες της σύστασης συμμορίας, της δωροδοκίας, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και των παρατυπιών σε δημόσιους διαγωνισμούς.

Άρνηση της αστυνομίας να εκτελέσει τα εντάλματα σύλληψης

Η τουρκική εφημερίδα Ταράφ έγραψε ότι εξαιτίας της στάσης αυτής της Αστυνομίας, να μην εκτελεί τα εντάλματα, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης διέταξε έρευνα εναντίον του νομάρχη, του νέου διοικητή Ασφαλείας και εναντίον του διοικητή της Διεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν με νέες δηλώσεις του επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα διαφθοράς στην κυβέρνηση και ότι - παρά τα όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν - δεν προκύπτει καμία ζημιά σε βάρος του Δημοσίου. Διεξάγεται, είπε, μια επιχείρηση εναντίον της λαϊκής βούλησης.