Ο Πάπας Φραγκίσκος τα βάζει με τα golden boys

Στο πρώτο του μήνυμα για την Ημέρα της Ειρήνης βάσει του εορτολογίου της Καθολικής Εκκλησίας, ο Πάπας Φραγκίσκος επέκρινε τις υπέρογκες αμοιβές που παίρνουν τα λεγόμενα golden boys στις διάφορες επιχειρήσεις. Είπε δε ότι αυτό είναι σύμπτωμα μιας οικονομίας βασισμένης στην απληστία και την ανισότητα.

Ενώ κάλεσε τα κράτη να μειώσουν τις ανισότητες, τα πρόσωπα να επιδείξουν περισσότερη "αδελφοσύνη" και τα κράτη "αλληλεγγύη" για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.

Στο μήνυμά του, ο Πάπας Φραγκίσκος —που ανακηρύχθηκε Πρόσωπο της Χρονιάς από το περιοδικό TIME— κάλεσε τους έχοντες να μοιράζονται τον πλούτο τους σε όλους πλήττονται από την ανέχεια και τις κυβερνήσεις να μειώσουν το χάσμα πλουσίων και φτωχών, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πάρα πολλοί άνθρωποι ζουν μόνο με "ψίχουλα".

Ο Φραγκίσκος έχει καλέσει και την ίδια την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να είναι πιο δίκαιη, λιτή, να στέκεται λιγότερο στην δική της μεγαλοπρέπεια και να προσεγγίσει τους φτωχούς και τους αναξιοπαθούντες.

Το μήνυμα του Πάπα —ο οποίος κατάγεται από την Αργεντινή και κατά κόσμον ονομάζεται Χόρχε Μπεργκόλιο— θα σταλεί σε ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, αλλά και σε ΜΚΟ.

Ο Φραγκίσκος επισήμανε ότι σε πολλές περιοχές του πλανήτη καταγράφεται "σοβαρή αύξηση" των ανισοτήτων, ακόμη και ανθρώπων που ζουν πλάι-πλάι. Επέκρινε καυστικά το "μεγεθυνόμενο χάσμα εκείνων που έχουν περισσότερα" και εκείνων "που πρέπει να είναι ικανοποιημένοι με τα ψίχουλα" καλώντας τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν "αποτελεσματικές πολιτικές" για να εγγυηθούν ότι γίνονται σεβαστά θεμελιώδη, οικουμενικά δικαιώματα όπως η υγεία, η πρόσβαση σε κεφάλαια και σε τεχνολογία, σε εκπαιδευτικούς πόρους κ.ά.