Απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης, στην σκιά του Νέλσον Μαντέλα

Στην σκιά της παγκόσμιας θλίψης για τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα και την ημέρα της επίσημης επιμνημόσυνης δέησης για τον Νομπελίστα της Ειρήνης (το 1993) στο Γιοχάνεσμπουργκ, η νορβηγική Επιτροπή των βραβείων παρέδωσε σήμερα το Νόμπελ Ειρήνης 2013 στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), για το έργο του στη Συρία.

Σε μια σεμνή τελετή στο Όσλο της Νορβηγίας, παρουσία της βασιλικής οικογένειας,  ο επικεφαλής του Οργανισμού Αχμέτ Ουζουμτζού παρέλαβε το τιμητικό βραβείο για το έργο του ΟΑΧΟ για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Ο Ουζουμτζού έδωσε την υπόσχεση ότι θα αγωνιστεί για έναν κόσμο πιο ασφαλή και κάλεσε όλες τις χώρες που δεν το έχουν πράξει ακόμη, να καταστρέψουν το χημικό οπλοστάσιό τους.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού απέτισε επίσης φόρο τιμής στον Νέλσον Μαντέλα, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ημέρα που ο εκλιπών πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής εντάχθηκε και αυτός στην "οικογένεια" των βραβευμένων με Νόμπελ Ειρήνης προσωπικοτήτων.

Όπως είπε, στο πρόσωπό του έβλεπε "έναν μεγάλο ηγέτη, έναν οραματιστή, έναν ειρηνοποιό". "Η νίκη του επί του απαρτχάιντ, η άρνησή του να ηττηθεί από την πίκρα και τη δίψα για εκδίκηση συνιστούν μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ανθρωπότητας", συμπλήρωσε.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, και αναφερόμενος στην καταστροφή των συριακών χημικών όπλων, ο Ουζουμτζού είπε ότι "ελπίζει ότι θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου". Τα πιο επικίνδυνα από αυτά θα μεταφερθούν εκτός της χώρας πριν τις 31 Δεκεμβρίου και θα καταστραφούν πάνω σε ένα πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. "Πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση ασφαλείας η οποία δυστυχώς επιδεινώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες", εξήγησε ο Ουζουμτζού, δηλώνοντας πάντως ότι "δεν ανησυχεί" για την καθυστέρηση αφού τον ενδιαφέρει περισσότερο "να ολοκληρωθεί η επιχείρηση αυτή με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο".

Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται σε ετήσια βάση στο Όσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας και συγκεκριμένα στο δημαρχείο της πόλης και συνοδεύεται από το ποσό των 8 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (περίπου 900.000 ευρώ).