Ελεύθερος και ο τελευταίος συλληφθείς της Greenpeace

Ελεύθερος με εγγύηση 45.000 ευρώ είναι και ο τελευταίος συλληφθείς του πληρώματος του πλοίου της Greenpeace που συνελήφθη από Ρώσους στην Αρκτική, στη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας.

"Εξαιρετική είδηση! Ο Αυστραλός Κόλιν Ράσελ απελευθερώθηκε με εγγύηση", έγραψε η Greenpeace στο Twitter.

Το δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης όρισε ως εγγύηση τα 2 εκατ. ρούβλια (45.000 ευρώ), όπως είχε κάνει και για τα 29 άλλα μέλη του πληρώματος που έχουν ήδη απελευθερωθεί.

H οργάνωση θα πληρώσει την εγγύηση.

Ο Κόλιν Ράσελ, ο οποίος κρατείται σήμερα για 71η ημέρα, ήταν ο μόνος ακτιβιστής από τα τριάντα μέλη του πληρώματος του πλοίου Arctic Sunrise που δεν είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση πρωτοδίκως. Ήταν ο πρώτος που είχε εμφανισθεί ενώπιον δικαστηρίου στις 18 Νοεμβρίου και η προφυλάκισή του είχε παραταθεί τότε για τρεις μήνες, ως τις 24 Φεβρουαρίου.

Αμέσως μετά όμως, ένα άλλο δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης είχε απελευθερώσει με εγγύηση την Ρωσίδα Γεκατερίνα Ζάσπα, γιατρό στο πλοίο της Greenpeace, μια απόφαση που στη συνέχεια εφαρμόσθηκε για όλους τους άλλους κρατουμένους.

Οι 29 άλλοι ακτιβιστές έχουν βγει άπαντες από τη φυλακή, αλλά δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.

Τα 30 μέλη του πληρώματος του πλοίου, μεταξύ των οποίων ήταν 26 ξένοι, συνελήφθησαν το Σεπτέμβριο έπειτα από μια δράση με στόχο μια πετρελαϊκή εξέδρα της Gazprom στην Αρκτική, με την οποία ήθελαν να καταγγείλουν τους κινδύνους από την εξόρυξη υδρογονανθράκων σ' αυτή την εκτεταμένη περιοχή με τα ιδιαίτερα ευαίσθητα οικοσυστήματα.

"Επικρατεί αβεβαιότητα ως προς το πότε οι μη Ρώσοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και προς το παρόν θα παραμείνουν στην Αγία Πετρούπολη", αναφέρει η Greenpeace στην ανακοίνωσή της.

Την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας που έχει την έδρα του στο Αμβούργο και στο οποίο προσέφυγε η Ολλανδία, τη σημαία της οποίας έφερε το Arctic Sunrise, είχε ζητήσει από τη Ρωσία να αφήσει τους ξένους της Greenpeace να φύγουν από την επικράτειά της.