Ο Χαρλέμ Ντεζίρ νέος γγ του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Τη θέση του γενικού γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας αναλαμβάνει πλέον το ιδρυτικό στέλεχος της μη κυβερνητικής οργάνωσης "SOS Ρατσισμός", Χαρλέμ Ντεζίρ.

Ο Ντεζίρ συγκέντρωσε το 72,45% των ψήφων έναντι 27,55% που συγκέντρωσε ο αντίπαλός του Εμανουέλ Μορέλ, που ανήκει στην αριστερή τάση του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε δεν ψήφισαν ούτε οι μισοί από τα περίπου 170.000 ενεργά κομματικά μέλη.

Ο 52χρονος Ντεζίρ, ο οποίος διαδέχεται στο αξίωμα την αποχωρήσασα Μαρτίν Ομπρί, διαθέτει ισχυρά ερείσματα στους κόλπους της γαλλικής κυβέρνησης.

Η εκλογή του στο αξίωμα του γενικού γραμματέως, σύμφωνα με το καταστατικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος χρήζει επικύρωσης κατά το προσεχές εθνικό συνέδριο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Τουλούζη στη νοτιοδυτική Γαλλία, μεταξύ 26ης-28ης Οκτωβρίου.

Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ δήλωσε πως "ο κ. Ντεζίρ συγκεντρώνει όλες τις ικανότητες ώστε επί της θητείας του το Σοσιαλιστικό κόμμα να μπορέσει να υλοποιήσει τον ρόλο του έναντι της κυβέρνησης, υποστηρίζοντάς την, αλλά και προτείνοντάς της" νέες δράσεις.

Ωστόσο υπήρξαν και επικρίσεις ως προς την εκλογή του την οποία κάποιοι εσωκομματικοί του αντίπαλοι χαρακτήρισαν "αδιαφανή" και "προαποφασισμένη".

Όσον αφορά στις θέσεις του Ντεζίρ είναι από εκείνου που προασπίζονται τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και ζητά να μην σωρεύουν αιρετά αξιώματα τα κομματικά στελέχη.