“Όχι” κι από το Βέλγιο στην καταστροφή χημικών στο έδαφός του

Την περασμένη Παρασκευή η Αλβανία απέκλεισε το ενδεχόμενο καταστροφής μέρους του συριακού χημικού οπλοστασίου στο έδαφός της.  

Σήμερα, άλλη μία χώρα που έχουν προσεγγίσει οι ΗΠΑ- μεταξύ των οποίων και η Γαλλία- για να συμμετάσχουν στην καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, αρνήθηκε να παραλάβει τα χημικά και να τα καταστρέψει στο έδαφος της. 

Ο Βέλγος υπουργός 'Αμυνας Πίτερ Ντε Κρεμ, δήλωσε ότι είναι κατά της καταστροφής μέρους των συριακών χημικών όπλων στο Βέλγιο, αν και η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εξάλειψη των όπλων αυτών. 

"Θέλω να συμβάλω σ΄αυτό, αλλά εκ πρώτης όψεως δεν είμαι υπέρ του να γίνει εδώ", τόνισε ο Ντε Κρεμ στο φλαμανδικό ραδιοσταθμό VRT.  

"Πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να γίνει γύρω από το συριακό έδαφος, με την ευρεία έννοια", πρόσθεσε ο υπουργός, σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga.

"H μεταφορά των όπλων αυτών είναι από μόνη της μια δύσκολη αποστολή", υπογράμμισε.

Ο Οργανισμός για την απαγόρευση των χημικών όπλων (OIAC) ενέκρινε την Παρασκευή το σχέδιο για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου ως τα μέσα του 2014, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά των όπλων εκτός της χώρας, ώστε να διασφαλιστεί με τον "πιο ασφαλή και γρήγορο τρόπο" η καταστροφή τους.