Χάγη: “Όχι” σε καταγγελίες Κάρατζιτς για αποκάλυψη εμπιστευτικών στοιχείων

Απέρριψε ο πρόεδρος Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Τεόντορ Μερόν, το αίτημα που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, με το οποίο ζητούσε ειδικός δικαστής να εξετάσει αν η πρώην γενική εισαγγελέας του ICTY πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με κατηγορίες για περιφρόνηση του δικαστηρίου.

Ο κ. Μερόν στην απόφασή του αναφέρει ότι δεν έχει την εξουσιοδότηση να εγκρίνει αιτήματα που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του δικαστηρίου.

Ο κατηγορούμενος για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου Ράντοβαν Κάρατζιτς ζήτησε στις 27 Σεπτεμβρίου από το ICTY να ορίσει ειδικό δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα εξέταζε το ενδεχόμενο διορισμού "amicus curiae" (φίλο του δικαστηρίου), ο οποίος για λογαριασμό της εισαγγελίας θα ερευνούσε τους ισχυρισμούς ότι η κ. Ντελ Πόντε μετέφερε σε Αμερικανούς αξιωματούχους το περιεχόμενο απόρρητης λίστας με τα ονόματα μαρτύρων υπεράσπισης του πρώην προέδρου της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο κ. Μερόν, την 1η Οκτωβρίου, όρισε ειδικό δικαστικό συμβούλιο, το οποίο στις 18 Οκτωβρίου αρνήθηκε να εξετάσει το αίτημα του Ράντοβαν Κάρατζιτς με την αιτιολογία ότι το δικαστήριο δεν έχει την αρμοδιότητα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ICTY.

Το αίτημα του κατηγορούμενου επιστράφηκε στη συνέχεια στον πρόεδρο του ICTY, ο οποίος τελικά χθες το απέρριψε με το ίδιο αιτιολογικό.

Το αίτημα του πρώην προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας βασίστηκε σε απόρρητο τηλεγράφημα που δημοσιεύθηκε από το Wikileaks, το οποίο σύμφωνα με τον κατηγορούμενο δείχνει ότι η κ. Ντελ Πόντε αποκάλυψε σε αξιωματούχους των ΗΠΑ εμπιστευτικές πληροφορίες που σχετίζονταν με την υπόθεση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.