H Γερμανία τιμά τα 75 χρόνια από τη “Νύχτα των Κρυστάλλων”

Ένα από τα χειρότερα πογκρόμ κατά των Εβραίων της Ευρώπης- και απαρχή του Ολοκαυτώματος- πραγματοποιήθηκε πριν από 75 χρόνια στη Γερμανία και στην Αυστρία και οι δύο χώρες τιμούν με εκδηλώσεις μνήμης εκείνους που έχασαν τη ζωή τους τη "Νύχτα των Κρυστάλλων" (Kristallnacht).

Στην Γερμανική πρωτεύουσα, οι βιτρίνες των καταστημάτων έχουν καλυφθεί με ένα αυτοκόλλητο "ραγισμένο τζάμι" (φωτ), θυμίζοντας την νύχτα της 9ης Νοεμβρίου, όταν το ναζιστικό καθεστώς στη Γερμανία πραγματοποίησε επιθέσεις εναντίον εβραϊκών στόχων πυρπολώντας τις περισσότερες από τις 1.200 συναγωγές της χώρας και βανδαλίζοντας χιλιάδες καταστήματα εβραϊκής ιδιοκτησίας.

Στις 7 Νοεμβρίου 1938, ο Γερμανός διπλωμάτης Ερνστ φον Ρατ, τοποθετημένος στο Παρίσι δολοφονήθηκε από τον φοιτητή Χέρσελ Γκρίνσπαν. Ο νεαρός ήταν εξοργισμένος, επειδή η οικογένειά του είχε εκδιωχθεί από τη Γερμανία, μαζί με άλλους 17.000 Πολωνοεβραίους.

Ήταν το πρόσχημα, που έψαχναν οι ναζί, οι οποίοι κατηγορούν συλλήβδην την εβραϊκή κοινότητα. Τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου εκατοντάδες συναγωγές και 7.500 καταστήματα καταστράφηκαν ή λεηλατήθηκαν σε Γερμανία και Αυστρία και εβραϊκά κοιμητήρια βεβηλώθηκαν. 

Η νύχτα εκείνη έγινε γνωστή ως Kristallnacht ή "Νύχτα των Κρυστάλλων" επειδή τα σπασμένα γυαλιά από τις βιτρίνες των καταστημάτων έμοιαζαν με κρύσταλλα πεσμένα στο έδαφος.

Εκείνη τη νύχτα- που αποτέλεσε το πρώτο βήμα για τη συστηματική δίωξη και τη μαζική δολοφονία τουλάχιστον έξι εκατομμυρίων Εβραίων σε όλη την Ευρώπη σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι και 30.000 εβραίοι μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Σε λιγότερο από έναν μήνα  ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.

Κάθε χρόνο το Βερολίνο τιμά τα θύματα του άνευ προηγουμένου πογκρόμ και σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης.