EE: Επείγουσα βοήθεια 3 εκατομμυρίων ευρώ στις Φιλιππίνες

Μετά τον ΟΗΕ, τη UNICEF και χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία που ήδη ξεκίνησαν να αποστέλλουν οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στις ισοπεδωμένες Φιλιππίνες, το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ αποφάσισε να διαθέσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Τα χρήματα αυτά θα καλύψουν τις πιο επείγουσες ανάγκες στις περισσότερο πληγείσες περιοχές, στο κεντρικό τμήμα της χώρας", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι αρχές των Φιλιππίνων κάνουν πλέον λόγο για πάνω από 10.000 νεκρούς και 2.000 αγνοούμενους. Το 70 έως 80% των κατοικιών και όλων των υποδομών που βρίσκονταν στην πορεία του τυφώνα καταστράφηκαν ενώ οι επιζήσαντες να αναζητούν απεγνωσμένα τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης. 

Οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από τις πλημμύρες που κάποιοι περιέγραψαν σαν τσουνάμι, το οποίο παρέσυρε ζωές και περιουσίες.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εταίροι της θα συντονίσουν από κοντά, μαζί με τις τοπικές αρχές, την επιχείρηση αρωγής", προστίθεται στην ανακοίνωση, η οποία υπογραμμίζει ότι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, βρίσκονται στη χώρα και παρακολουθούν την κατάσταση.

"Πρόκειται για έναν από τους χειρότερους τυφώνες που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος", τόνισε η ευρωπαία Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία εξέφρασε τη "βαθειά της λύπη" για τις ανθρώπινες απώλειες.

Διαβάστε ακόμα:

Υπερ - τυφώνας Χαϊγιάν: Ο... σίριαλ κίλερ των Φιλιππινών