Ευρωπαϊκή… NSA προτείνει η αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Η ίδρυση μίας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών ως το 2020, ως “απάντηση” στην αμερικανική NSA, είναι η πρόταση της Ευρωπαίας επιτρόπου Δικαιοσύνης και αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βίβιαν Ρέντινγκ, την οποία διατυπώνει σε συνέντευξή της στο naftemporiki.gr.

“Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ενδυνάμωση της Ευρώπης στον συγκεκριμένο τομέα, ώστε να εξασφαλίσουμε ισότιμες συνθήκες με τους Αμερικανούς εταίρους μας”, σημειώνει η Βίβιαν Ρέντινγκ, και συνεχίζει: “Θα ευχόμουν λοιπόν να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία ώστε να διαπραγματευτούμε μία συμφωνία για την ισχυρότερη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να μιλάμε με μια ισχυρή κοινή φωνή στις ΗΠΑ. Η NSA χρειάζεται ένα αντίβαρο. Eπομένως, η πρότασή μου σε μακροπρόθεσμη βάση θα ήταν να δημιουργήσουμε μία Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών έως το 2020”.

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξηγεί πως η εθνική ασφάλεια και η προστασία των δεδομένων “δεν είναι εχθροί”, αλλά “πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος”, ενώ σχολιάζει σε αυστηρό τόνο τις αποκαλύψεις περί υποκλοπών τηλεφωνικών επικοινωνιών στην Ευρώπη, διαμηνύοντας στις ΗΠΑ: “Από τη στιγμή που ένα ενιαίο και συνεκτικό σύνολο κανόνων προστασίας των δεδομένων υφίσταται στην Ευρώπη, θα περιμένουμε το ίδιο και από τις ΗΠΑ”.