Έφυγε από τη ζωή ο Lou Reed

Σε ηλικία 71 ετών έφυγε από τη ζωή ο Αμερικανός τραγουδιστής, μουσικός και συνθέτης Lou Reed.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Rolling Stone, ο Reed είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος τον περασμένο Μάιο ωστόσο ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα αίτια του θανάτου του.

Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και μεγάλωσε στο Freeport του Long Island. Έμαθε από πολύ μικρός κιθάρα και άρχισε να συμμετέχει σε σχολικές ροκ μπάντες. Η πρώτη του ηχογράφηση έγινε με το συγκρότημα The Shades σε r n' b ήχο.

Μέντορας του ήταν ο καθηγητής του στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών (Syracuse University), ποιητής και καθηγητής του Delmore Schwartz, ο οποίος τον ενθάρρυνε στην πορεία του και τον βοήθησε όσον αφορά τη χρήση της αγγλικής γλώσσας. Ο Reed αναγνωρίζοντας την προσφορά του δασκάλου του έγραψε το τραγούδι "My House".

Γνωστός έγινε τη δεκαετία του 1960, ως μέλος των The Velvet Underground.

Το 1970 ο Reed έφυγε από τους Velvet και ακολούθησε σόλο καριέρα. Γνώρισε τον David Bowie, ο οποίος μαζί με τον Μick Ronson ανέλαβε την παραγωγή στο πρώτο προσωπικό του άλμπουμ, με τίτλο Transformer το 1972. Αυτός ο γκλαμ ροκ (glam rock) δίσκος περιλαμβάνει το γνωστότερο ίσως τραγούδι του Ριντ, το "Walk on the Wild Side"[3], το οποίο περιγράφει τους κοινωνικά απροσάρμοστους (misfits), τους εκπορνευόμενους άντρες (male hustlers) και τους τραβεστί στο Factory του Αντι Γιούρχολ. Αυτός ο δίσκος περιλαμβάνει επίσης τα τραγούδια "Perfect Day", "Vicious" και "Satellite of Love".

Στα μέσα της δεκαετίας του '80 άλλαξε τις αγαπημένες του θεματικές αποφάσισε να κάνει μία στροφή, αρχίζοντας να γράφει πιο ρυθμικά και αισιόδοξα τραγούδια. Το άλμπουμ The Bells συγκρίθηκε από τους κριτικούς με τα κλασικά Astral Weeks του Van Morrison και Exile on Main Street των Rolling Stones, καθώς συνεργάστηκε σε αυτό και ο τζαζίστας Ντον Τσέρι. Το 1993 ξαναβρέθηκε για τελευταία φορά με τα υπόλοιπα μέλη των Velvet Underground για μία ευρωπαϊκή περιοδεία.

Ως σόλο καλλιτέχνης κυκλοφόρησε 20 δίσκους με τελευταίο το Hudson River Wind Meditations του 2007, ενώ η τελευταία του πλήρης δισκογραφική δουλειά ήταν η αμφιλεγόμενη συνεργασία του με τους Metallica to 2011.