Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν το κινητό της Μέρκελ;

Η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει πληροφορίες ότι το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ παρακολουθείτο από τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ανακοίνωσε η καγκελαρία.

Η Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και του ζήτησε άμεσα να δοθούν σαφείς και πλήρεις διευκρινίσεις στο Βερολίνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Μέρκελ είπε επίσης στον Ομπάμα ότι εάν πράγματι παρακολουθούνταν οι τηλεφωνικές της συνδιαλέξεις θεωρεί το γεγονός αυτό "εντελώς απαράδεκτο" και αποτελεί ένα "σοβαρό πλήγμα στην εμπιστοσύνη" ανάμεσα στους δύο εταίρους, ανέφερε εκπρόσωπός της.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι "ο Πρόεδρος Ομπάμα διαβεβαίωσε την Μέρκελ ότι οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούσαν  και δεν θα παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες της καγκελαρίου".

Εν τω μεταξύ, οι συνεχείς αποκαλύψεις των αμερικάνικων παρακολουθήσεων έχουν σημάνει συναγερμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Νωρίτερα σήμερα, o Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα έθεσε στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, το ερώτημα εάν και η Ιταλία είχε γίνει στόχος των αμερικανικών προγραμμάτων παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών, όπως είχε γίνει και με τη Γαλλία, και αναμένει απαντήσεις.