Μαζικά παρακολουθεί τους Γάλλους η αμερικανική NSA

Μαζικά παρακολουθεί Γάλλους πολίτες η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde. Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες για τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην τεχνικός της Υπηρεσίας Εντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που απέσπασε από την βάση δεδομένων της NSA ο πρώην αναλυτής, οι τηλεφωνικές συνομιλίες Γάλλων πολιτών παρακολουθούνταν ευρέως. Κάποια στοιχεία από τις πληροφορίες σχετικά με αυτές τις υποκλοπές έχουν αναφερθεί τόσο σε δημοσιεύματα του γερμανικού Der Speigel, όσο και της βρετανικής The Guardian, αλλά κάποια άλλα δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

Ανάμεσα στα χιλιάδες έγγραφα που απέσπασε ο Σνόουντεν από την NSA, υπάρχει κι ένα γράφημα το οποίο περιγράφει το εύρος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και υποκλοπών που πραγματοποιούνταν στη Γαλλία. Από αυτό προκύπτει ότι σε ένα διάστημα 30 ημερών--από τις 10 Δεκεμβρίου του 2012 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2013--70,3 εκατομμύρια καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων πραγματοποιήθηκαν από την NSA.

Η υπηρεσία αυτή διαθέτει πολλές μεθόδους συλλογής δεδομένων. Σύμφωνα με τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της Le Monde, όταν ένας τηλεφωνικός αριθμός χρησιμοποιείται στη Γαλλία ενεργοποιεί ένα σήμα το οποίο δίνει αυτόματα εντολή για την καταγραφή της κλήσης.

Προφανώς, αυτό το σύστημα παρακολούθησης καταγράφει και τα μηνύματα SMS και το περιεχόμενό τους χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά. Επίσης, η NSA προφανώς αποθηκεύει το αρχείο συνομιλιών του κάθε στόχου--τα αποκαλούμενα μεταδεδομένα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή η σειρά κωδικών αντιστοιχεί σε αυτό που οι ΗΠΑ αποκαλούν "τρίτα πρόσωπα", μία κατηγορία όπου ανήκουν οι Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία και το Βέλγιο. Η κατηγορία "δεύτεροι συμβαλλόμενοι", γνωστή και ως τα "πέντε μάτια", αφορά τις αγγλόφωνες χώρες-- τις ιστορικές συμμάχους της Ουάσινγκτον δηλαδή τις Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Απαιτούμε εξηγήσεις διαμηνύει το Παρίσι προς τις ΗΠΑ

Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) κατέγραφε τεράστιο αριθμό τηλεφωνικών επικοινωνιών Γάλλων πολιτών προκαλούν "σοκ" και "απαιτούν εξηγήσεις", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς στο τηλεοπτικό δίκτυο Europe 1.

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Δευτέρας το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ για εξηγήσεις.