Ο χάρτης των διαδρομών των μεταναστών προς μια καλύτερη ζωή

Ξεκινούν από τα βάθη της Μέσης Ανατολής- κυρίως από κράτη σε εμπόλεμη κατάσταση- και χώρες της  πάμφτωχης και σπαρασσόμενη από εμφύλιες διαμάχες κεντρικής Αφρικής, και πληρώνουν χιλιάδες δολάρια (τα οποία συχνά θα ξεχρεώνουν εφ΄όρου ζωής) με ένα μοναδικό όνειρο: να φτάσουν στην Ευρώπη. 

Το μοναδικό "οδικό" πέρασμα είναι ο Έβρος στην Ελλάδα και για τους περισσότερους είναι πολύ μακρυά. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να φτάσουν στη Γη της Επαγγελίας δια θαλάσσης- δεν είναι όμως ο πιο σίγουρος.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε μικρά, συχνά παμπάλαια σκάφη ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν παράνομα τη Μεσόγειο  για να φτάσουν ως πρόσφυγες  στα ευρωπαϊκά εδάφη- κυρίως στα νησιά της Ιταλίας και στη Μάλτα. Στους προορισμούς των λαθρεμπόρων είναι και τα ελληνικά νησιά, απέναντι από την Τουρκία. 

Τα δύο τραγικά ναυάγια των περασμένων ημερών στη Λαμπεντούζα έχουν φέρει το οξύ πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στο προσκήνιο και η Ευρώπη αναζητά λύσεις.

Σύμφωνα με διεθνείς ενώσεις, τουλάχιστον 20 χιλιάδες άνθρωποι έχουν πνιγεί την τελευταία δεκαετία ενώ,  μόνο το 2013, οι μετανάστες που κατάφεραν να φτάσουν στην Μάλτα και στην Ιταλία αγγίζουν τις 32 χιλιάδες.

Από αυτούς, 30 χιλιάδες προέρχονταν από την Σομαλία της Αφρικής, 7,500 από την Ερυθραία και 7.500 ήταν πρόσφυγες από τη Συρία.

 Η ευρωπαϊκή υπηρεσία παρακολούθησης συνόρων, Frontex, σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη Μεταναστευτικής Πολιτικής, έδωσαν στη δημοσιότητα έναν χάρτη με τις διαδρομές τις οποίες ακολουθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, για να καταλήξουν - στην καλύτερη περίπτωση- σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Mε έντονο μωβ χρώμα χαράσσονται οι οδικές διαδρομές και οι πόλεις-σταθμοί των καραβανιών των μεταναστών. 

Στα μεσογειακά παράλια της Αφρικής κυρίως (Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτος και λιγότερο Μαρόκο) και της Μέσης Ανατολής (Ισραήλ και Τουρκία) λιγότερο , με κίτρινες βούλες είναι οι πόλεις "αναχωρήσεων" και με κίτρινες συνεχόμενες γραμμές είναι η λαθραία πορεία των πλοιαρίων.

 Διαβάστε ακόμα:

Υγρός τάφος για τους μετανάστες η Μεσόγειος 

Το μακρύ ταξίδι των μεταναστών μέσα από τα δικά τους μάτια - Δείτε τo συγκλονιστικό βίντεο που γύρισε μια ομάδα μεταναστών, καθώς προσπαθούν να φτάσουν στις ιταλικές ακτές