Κρατική κηδεία για τα θύματα της Λαμπεντούζα

Η Ιταλία θα αναλάβει να θάψει τους τουλάχιστον 274 νεκρούς μετανάστες από την Σομαλία και την Ερυθραία που πνίγηκαν ανοιχτά της Λαπεντούζα την περασμένη εβδομάδα και που οι σωροί τους γεμίζουν ασφυκτικά τους χώρους του αεροδρομίου του μικρού νησιού. 

Επισκεπτόμενος σήμερα, μαζί με τον τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τη Λαμπεντούζα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα, ανακοίνωσε ότι η κηδεία όλων των θυμάτων του τραγικού ναυαγίου θα γίνει δημοσία δαπάνη.

Ωστόσο, το... χωροταξικό πρόβλημα παραμένει καθώς οι τοπικές αρχές έχουν ξεκαθαρίσει ότι το νεκροταφείο του νησιού είναι γεμάτο.

Οι δύο αξιωματούχοι επισκέφθηκαν το προσωρινό νεκροτομείο όπου φυλάσσονται  τα φέρετρα των θυμάτων και συναντήθηκαν τόσο  με επιζώντες του ναυαγίου, όσο και με εκείνους που βοήθησαν στη διάσωση. 

Ο  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποσχέθηκε στην Ιταλία βοήθεια ύψους 30 εκατομμυρίου ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των μεταναστών που φτάνουν σωρηδόν στη Λαμπεντούζα. 

Από τα 500 και πλέον άτομα που επέβαιναν στο μοιραίο πλοιάριο, μόνο 155 σώθηκαν. Μέχρι τωρα έχουν ανασυρθεί από το ναυάγιο 302 σωροί ενώ οι δύτες του Λιμενικού συνεχώς βγάζουν στην επιφάνεια τα πτώματα των υπολοίπων μεταναστών, που εγκλωβίστηκαν στο πλοίο κατά τη βύθιση του.

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλέξει τις σορούς 210 ανδρών, 83 γυναικών και 9 παιδιών.