Τελεσίγραφο προς το Μπομπ Ντίλαν για τα 8 εκατομμύρια!

Η Ακαδημία των Νόμπελ διαμήνυσε στον Ντίλαν ότι του απομένει λίγος χρόνος αν δεν θέλει να χάσει τα χρήματα του βραβείου

Τελεσίγραφο στέλνει η Ακαδημία των Νόμπελ προς τον Μπομπ Ντίλαν διαμηνύοντας του ότι ο χρόνος πιέζει και πως αν θέλει να πάρει τα χρήματα που συνοδεύουν το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, θα πρέπει μέχρι τις 10 Ιουνίου να εκφωνήσει την "ομιλία αποδοχής" του Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο Αμερικανός τραγουδοποιός δεν παρέστη στην τελετή απονομής των Νόμπελ, στις 10 Δεκεμβρίου και έστειλε μόνο μια "ευχαριστήρια ομιλία". Η Ακαδημία της Σουηδίας, που απονέμει τα βραβεία, αναμένει από τον Ντίλαν την παραδοσιακή "ομιλία αποδοχής", ένα υποχρεωτικό βήμα προκειμένου να λάβει τα 8 εκατομμύρια κορώνες (περίπου 840.000 ευρώ), το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο.

Η ομιλία αυτή, που αποκαλείται και "διάλεξη Νόμπελ", μπορεί να πάρει οποιαδήποτε μορφή, για παράδειγμα να είναι ένα βίντεο, ή ακόμη κι ένα τραγούδι.

"Δεν είχαμε καμία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπομπ Ντίλαν τους τελευταίους μήνες. Ο Ντίλαν γνωρίζει πάντως ότι η διάλεξη θα πρέπει να δοθεί το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουνίου προκειμένου να λάβει τα χρήματα" ανέφερε η Σάρα Ντάνιους, η γραμματέας της Ακαδημίας στο μπλογκ της. "Το τι θα αποφασίσει, είναι δικό του θέμα", πρόσθεσε.

Ο συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής έχει προγραμματίσει τρεις συναυλίες στη Σουηδία: δύο στη Στοκχόλμη, στις 1 και 2 Απριλίου και μία στο Λουντ στις 9 του ίδιου μήνα. Σύμφωνα με τη Ντάνιους, οι εμφανίσεις αυτές είχαν προγραμματιστεί πριν ανακοινωθεί η βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Το βέβαιο είναι ότι ο νικητής του Νόμπελ για το 2016 θα παραμείνει ο Ντίλαν "και κανείς άλλος", υπογράμμισε η Ντάνιους, είτε δεχτεί τα χρήματα είτε όχι.

Ο Μπομπ Ντίλαν, ο πρώτος συνθέτης-τραγουδιστής που τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, υποδέχτηκε τη βράβευσή του με απόλυτη σιωπή: αντέδρασε αφού πέρασαν δύο εβδομάδες από την ανακοίνωση και δεν παρέστη στην τελετή βράβευσης. Στο παρελθόν και άλλοι συγγραφείς δεν πήγαν στη Σουηδία, όπως η Ντόρις Λέσινγκ και ο Χάρολντ Πίντερ, επικαλούμενοι λόγους υγείας, όμως όλοι τους έδωσαν την παραδοσιακή διάλεξη.