Ουεστμίνστερ: Μέσα σε 82 δευτερόλεπτα σκότωσε 5 και χτύπησε 50

Ο μακελάρης του Λονδίνου έπεσε πάνω στους πεζούς με 120 χλμ την ώρα

Μόλις 82 δευτερόλεπτα διήρκεσε η τρομοκρατική επίθεση που εκτέλεσε ο Χαλίντ Μασούντ αιματοκυλίζοντας την καρδιά του Λονδίνου. Μέσα σε αυτά τα 82 δευτερόλεπτα, ο Μασούντ σκότωσε 5 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 50.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του BBC, ο μακελάρης του Λονδίνου έπεσε πάνω στο πλήθος στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ με 122 χλμ την ώρα, παρασύροντας δεκάδες ανθρώπους.

Στη συνέχεια εγκατέλειψε το όχημά του και μαχαίρωσε θανάσιμα έναν αστυνομικό έξω από την πύλη του βρετανικού κοινοβουλίου.

Παρ' ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση, ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα αίτια για την επίθεση του 52χρονου Μασούντ. Πάντως το ΙΚ αποκάλεσε τον 52χρονο «στρατιώτη του χαλιφάτου».

Ο Μασούντ φαίνεται ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

Παρά τη βίαιη συμπεριφορά που είχε επιδείξει στο παρελθόν (το μητρώο του βαρύνουν επιθέσεις και πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών, δεν βρισκόταν στη λίστα των βρετανικών αρχών για υπόπτους τρομοκρατίας αφού δεν υπήρχαν ενδείξεις για σχέσεις του με τον ισλαμικό ριζοσπαστισμό.  

"Ενδιαφερόταν για τζιχάντ" αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για επαφές του με το Ισλαμικό Κράτος

Η βρετανική αστυνομία δεν έχει βρει καμία απόδειξη ότι ο Χαλίντ Μασούντ, ο οποίος σκότωσε τέσσερις ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα στη Γέφυρα του Γουεστμίνστερ και στην είσοδο του βρετανικού κοινοβουλίου, είχε κάποια σχέση με το Ισλαμικό Κράτος ή την Αλ Κάιντα. Ωστόσο, είναι προφανές ότι ενδιαφερόταν για τον "τζιχάντ".

Ο Νιλ Μπάσου, ο εθνικός συντονιστής της αντιτρομοκρατικής, ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχουν ενδείξει ότι ο Μασούντ ριζοσπαστικοποιήθηκε το 2003, ενώ βρισκόταν στη φυλακή. Είναι καθαρή εικασία να υπονοεί κανείς ότι έγινε κάτι τέτοιο τότε, πρόσθεσε.

Η μέθοδος που επέλεξε για την επίθεση του βασίζεται σε "τεχνικές χαμηλής τεχνολογίας και χαμηλού κόστους, αντιγραμμένες από άλλες επιθέσεις" και απηχεί τη ρητορική των ηγετών του Ισλαμικού Κράτους όσον αφορά τη μεθοδολογία και τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και πολιτών. Ωστόσο "σε αυτή τη φάση δεν έχω καμία απόδειξη ότι το είχε συζητήσει (σ.σ. την επίθεση) με άλλους", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μπάσου.