Γνωρίστε τις… ειδικές δυνάμεις των Ρώσων χούλιγκαν

Ντοκιμαντέρ του BBC

Τα πρόσωπά τους είναι καλυμμένα πίσω από τρομακτικές μάσκες. Είναι οι «ειδικές δυνάμεις» των Ρώσων χούλιγκαν που βρέθηκαν στο επίκεντρο των βίαιων ταραχών στο Euro 2016 στη Γαλλία- ποιος ξεχνά τις συγκλονιστικές εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου, όπου Άγγλοι και Ρώσοι χούλιγκαν συμμετείχαν σε απίστευτης αγριότητας επεισόδια στη Μασσαλία! Οι Ρώσοι τραυμάτισαν τουλάχιστον 100 άτομα, με δυο φιλάθλους να πέφτουν σε κώμα από τα βάναυσα χτυπήματα... 

Τώρα, ο ετοιμοπόλεμος αυτός «στρατός» ετοιμάζεται να δώσει νέες μάχες ενόψει του Μουντιάλ το 2018 στη Ρωσία. «Όταν φερόμαστε καλά, κανείς δε μας θυμάται, όταν είσαι κακός κανείς δε σε ξεχνάει», λέει ένας «ανώνυμος» μασκοφορεμένος στην κάμερα του Alex Stockley von Statzer από το BBC. Το βρετανικό κανάλι, σε ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί σήμερα, κατάφερε και διείσδυσε στις«φωλιές» των πιο σκληροτράχηλων φιλάθλων. 

Ο Statzer ταξίδεψε στη Ρωσία για να γνωρίσει από πρώτο χέρι την κουλτούρα πίσω από τη βία των γηπέδων. Στο οδοιπορικό του σε πόλεις της Ρωσίας που θα φιλοξενήσουν αγώνες του Παγκόισμιου Κυπέλλου, κατέγραψε πώς γίνεται η στρατολόγηση νέων μελών, και μίλησε με μέλη από διαβόητες ομάδες χούλιγκαν. Στο Oryol συνάντησε τους Orel Butchers που προετοιμάζονται να δείξουν τα δόντια τους στους βρετανούς φιλάθλους. Οι εν λόγω ταραξίες, αποτελούν τη νέα γενιά χούλιγκαν στη Ρωσία, που περνούν ατελείωτες ώρες στα γυμναστήρια και ταξιδεύουν σε απομακρυσμένα και αποκομμένα από τον κόσμο μέρη για να λάβουν μέρος σε άτυπα fight clubs για να εξασκηθούν στο ξύλο. 

«Όλοι ανυπομονούμε για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Για μερικούς θα είναι μια γιορτή για το ποδόσφαιρο, για άλλους θα είναι ένα φεστιβάλ βίας», λέει ένας και ένας άλλος σημειώνει «Οι αντίπαλοί μας είναι οι Άγγλοι, οι πατέρες του χουλιγκανισμού. Τους περιμένουμε...».  

Στην κάμερα μιλάει και ο Denis, ο αρχηγός των Orel Butchers, ένας ημι-επαγγελματίας μαχητής των πολεμικών τεχνών ο οποίος και αυτός κρύβει τα χαρακτηριστικά του πίσω από μια μάσκα και καυχιέται για τα επεισόδια στη Γαλλία. «Ήμασταν αποφασισμένοι να τα βάλουμε με τους βρετανούς. Είναι σαν 200 επαγγελματίες να τα βάζουν με  2000 ερασιτέχνες... Χτύπησα έναν τύπο στο κεφάλι. Υπήρχε ένας που έπεσε σε κώμα και σκέφτηκα ότι ίσως ήταν ο δικός μου γιατί πραγματικά τον χτύπησα κατάλληλα». 

«Υπήρχαν πολλοί Βρετανοί σε κάθε παμπ. Παρά το γεγονός ότι υπερτερούσαν αριθμιτικά, τους βάλαμε στη θέση τους», λέει ένας άλλος. 

Αν και οι βρετανοί φίλαθλοι έχουν αποκτήσει κακή φήμη- καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ-, οι ρώσοι από την άλλη είναι νηφάλιοι, μυώδεις και καλά οργανωμένοι. Το βράδυ πριν κάποια μάχη, συγκεντρώνονται σε σάουνες για να δεθούν περισσότερο και γιορτάζουν με φρέσκα οστρακοειδή, έτσι την επόμενη ημέρα είσαι σε άριστη φυσική και σωματική κατάσταση.  

«Κάποιοι συλλέγουν γραμματόσημα, κάποιοι κάνουν ορειβασία...εμείς πλακωνόμαστε, δε βλέπω κάτι κακό σε αυτό. Κανείς δεν αναγκάζει κανέναν για να το κάνει. Είναι καλύτερα από το να καπνίζεις και να πίνεις ή να παίρνεις ναρκωτικά». Οι Άγγλοι θα δουν στους τηλεοπτικούς τους δέκτες, πλάνα από γυμναστήρια και ρινγκ όπου οι νέοι πολεμιστές των γηπέδων εξασκούνται σε πολεμικές τέχνες- για τη στρατολόγηση νέων μελών, οι «νεοσύλλεκτοι» πλακώνονται στο ξύλο με αντίπαλες ομάδες για να αποδείξουν τι αξίζουν.

Όσο για το αν υπάρχουν κανόνες στις οδομαχίες με χούλιγκαν, πράγματι υπάρχουν: «Μη σκοτώσεις και να μη χτυπήσεις κάποιον που είναι πεσμένος κάτω...». Στην ερώτηση του Alex Stockley για πιο λόγο υπάρχει τόσο μίσος με τους Άγγλους, η απάντηση μάλλον ξαφνιάζει: «Επιδιώκουμε την υπερηφάνεια...». Παρόμοια ήταν και η απάντηση που έδωσε στην κάμερα και ένας πρώην χούλιγκαν: «Θέλαμε να γίνουμε σαν τους Βρετανούς χούλιγκαν. Για εμάς, οι βρετανοί ήταν έμπνευση. Όταν οι βρετανοί φίλαθλοι έρχονται στη Μόσχα, θεωρείται τιμή να πλακωθείς μαζί τους. Αντιγράψαμε τον τρόπο που ντύνονταν και τον τρόπο που συμπεριφέρονταν γιατί τους έχουμε σε υπόληψη...».