Από τα μεγάφωνα στο Λούβρο ακουγόταν: Δεχόμαστε επίθεση!

Ήθελε να σπείρει το θάνατο με ματσέτα

Νέα επίθεση με τρομοκρατικά χαρακτηριστικά δέχτηκε σήμερα το Παρίσι. Ο δράστης εισέβαλε στο διάσημο μουσείο του Λούβρου κρατώντας μια ματσέτα, με στόχο να σπείρει το θάνατο.

Ο σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ισλαμιστής δράστης, επιτέθηκε εναντίον στρατιωτικής περιπόλου στην είσοδο του μουσείου. Πανικόβλητοι οι επισκέπτες άρχισαν να τρέχουν εκαθώς ο ένοπλος φώναζε "Αλλάχ Ακμπάρ" ενώ από τα μεγάφωνα του μουσείου ακουγόταν "δεχόμαστε επίθεση".

Οι αρχές της Γαλλίας χαρακτήρισαν την επίθεση τρομοκρατική.

Ένας στρατιωτικός τραυματίσθηκε ελαφρά στο κεφάλι, ενώ ο δράστης τραυματίσθηκε σοβαρά στην κοιλιά, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του Παρισιού, Μισέλ Καντό.

"Είδαμε τους πελάτες μέσα στην αίθουσα που έτρεχαν, αμέσως καταλάβαμε πως πρόκειται για κάτι σοβαρό. Τρέξαμε, βγήκαμε έξω. Σκεφτήκαμε τη ζωή μας, είδαμε τον θάνατο να έρχεται μ' όλα αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, φοβηθήκαμε αληθινά", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εργαζόμενη σε εστιατόριο μέσα στην γκαλερί του Λούβρου.

Από το 2015, η Γαλλία έχει δεχτεί σειρά επιθέσεων από τζιχαντιστές. Η επίθεση στο Λούβρο σημειώθηκε ενώ η πόλη αρχίζει απόψε την εκστρατεία της για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, ο δράστης, "οπλισμένος με μία ματσέτα και ίσως με ένα δεύτερο όπλο, όρμησε" πάνω σε περίπολο τεσσάρων στρατιωτών, τους απείλησε και φώναξε "Αλάχ Άκμπαρ". Ένας από τους στρατιωτικούς πυροβόλησε πέντε φορές και τραυμάτισε τον δράστη στην κοιλιά.

Σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή, ο ένας από τους στρατιώτες είχε αρχικά επιχειρήσει να θέσει υπό έλεγχο τον δράστη χωρίς να χρησιμοποιήσει όπλο, αλλά μάταια. Συνάδελφός του άνοιξε στη συνέχεια πυρ.

Η αντιτρομοκρατική εισαγγελία του Παρισιού άρχισε έρευνα.

Περίπου χίλιοι άνθρωποι, από τους οποίους περίπου 250 βρίσκονταν μέσα στο μουσείο τη στιγμή της επίθεσης, υποχρεώθηκαν να παραμείνουν υπό περιορισμό για την ασφάλειά τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέ.

Οι επισκέπτες που βρίσκονταν μέσα στο μουσείο πληροφορήθηκαν από τα μεγάφωνα για την απόπειρα επίθεσης και δεν υπήρξε πανικός, είπαν αυτόπτες μάρτυρες, αν και μερικά παιδιά έκλαιγαν καθώς οι φρουροί κατηύθυναν τον κόσμο να μείνει συγκεντρωμένος και μακριά από τα παράθυρα.

Δημιουργήθηκε μια περίμετρος ασφαλείας και πολλοί αστυνομικοί με αλεξίσφαιρα γιλέκα είχαν κλείσει τις προσβάσεις στην περιοχή, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι σταθμοί του μετρό κοντά στο μουσείο έκλεισαν.

Οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 23 Απριλίου και τις 7 Μαΐου, αντέδρασαν στην επίθεση αυτή πλέκοντας ομόφωνα το εγκώμιο των δυνάμεων ασφαλείας και ο σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε "το θάρρος και την αποφασιστικότητα" των στρατιωτικών. Περίπου 3.500 στρατιώτες περιπολούν καθημερινά στην πρωτεύουσα και τα περίχωρά της.

Στη Γαλλία ισχύει καθεστώς έκτακτης ανάγκης μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015 (130 νεκροί) στο Παρίσι. Η χώρα ζει με τον φόβο νέων επιθέσεων, παρά το γεγονός ότι έχουν ενισχυθεί δραστικά οι δυνάμεις ασφαλείας.

Από την Αίγυπτο ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης

Ο άνδρας ο οποίος προσπάθησε κραδαίνοντας μια ματσέτα να μπει στο μουσείο του Λούβρου και τραυματίστηκε σοβαρά στην κοιλιακή χώρα από πυρά στρατιωτών είναι υπήκοος της Αιγύπτου και έφθασε στη Γαλλία στα τέλη του Ιανουαρίου, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην έρευνα. «Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, είναι Αιγύπτιος πολίτης», είπε η πηγή αυτή.