Ο Εγκέλαδος χτύπησε ξανά την Ιταλία: 4 σεισμοί κοντά στο Αματρίτσε

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν, ένα μικρό παιδί και την μητέρα του έξω από την πόλη Τέραμο - Το χιόνι ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις το ένα μέτρο και φράζει τις εισόδους πολλών σπιτιών.

Τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις έπληξαν την κεντρική Ιταλία κατά τις πρωινές ώρες. Η πρώτη, μεγέθους 5,3 βαθμών, σημειώθηκε στις 10:25 π.μ. (τοπική ώρα). Η δεύτερη, μεγέθους 5,6 βαθμών στις 11:14, ενώ στις 11:26 ακολούθησε τρίτη δόνηση, μεγέθους 5,4 βαθμών.

Νέα, τέταρτη κατά σειρά σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών, σημειώθηκε στις 14:35 (τοπική ώρα) στην ευρύτερη περιοχή του Αματρίτσε, ανάμεσα στις πόλεις Ριέτι και Λ''Ακουϊλα.

Το επίκεντρο των δονήσεων ήταν στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Αματρίτσε, η οποία είχε ήδη πληγεί με τραγικό τρόπο από τον Εγκέλαδο, στις 24 Αυγούστου. Συνολικά, από τις 10:25 το πρωί, έχουν καταγραφεί πάνω από εκατό σεισμικές δονήσεις.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν, ένα μικρό παιδί και την μητέρα του έξω από την πόλη Τέραμο που βρισκόταν καταπλακωμένοι μέσα σε κτίριο αγροτικού τουρισμού που κατέρρευσε μερικώς  εξαιτίας των αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων και της πίεσης του χιονιού πάνω στην στέγη. 

Η γυναίκα και το παιδί της μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζουν υποθερμία, αλλά η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία. 

Μέχρι αυτή την στιγμή, δεν προκύπτει να υπάρχουν θύματα στις περιφέρειες Λάτσιο, Ούμπρια και Μάρκε αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες της RAI, στα σύνορα των περιφερειών της Ρώμης και της Λ'Άκουιλα ενδέχεται να υπάρχουν θύματα λόγω καταρρεύσεων που προκλήθηκαν από τις σεισμικές δονήσεις και από το βάρος του χιονιού.  
 
Στο Αματρίτσε κατέρρευσε ότι είχε απομείνει από το καμπαναριό της κεντρικής εκκλησίας του χωριού.
Η προσπάθεια της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας να ελέγξει την όλη περιοχή δυσχεραίνεται από την έντονη κακοκαιρία: το χιόνι ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις το ένα μέτρο και φράζει τις εισόδους πολλών σπιτιών. Κάτοικοι της περιοχής της πόλης Λ' 'Ακουϊλα επιχειρούν, παρά το χιόνι και τον πάγο, να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και να μεταβούν σε ασφαλέστερα κτίρια.

Στην Ρώμη, για προληπτικούς λόγους, οι αρχές αποφάσισαν την εκκένωση του μετρό, ενώ παράλληλα εκκενώθηκαν και τα σχολεία της πόλης Ριέτι.

 

Φωτογραφία από εκκένωση σχολείου στη Ρώμη 

Τα στοιχεία της τρίτης δόνησης

Τρίτη σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην κεντρική Ιταλία, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης.

Η δόνηση ήταν μεγέθους 5,7 βαθμών και το επίκεντρό της εντοπίστηκε 110 χλμ βορειοανατολικά της Ρώμης και είχε εστιακό βάθος 40 χλμ, σύμφωνα με το EMSC.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή του σεισμού: