Δεν βλέπουν τρομοκρατικό χτύπημα στη συντριβή του ρωσικού Τουπόλεφ

Αν και τίποτε δεν έχει ακόμη αποκλειστεί, οι ρωσικές αρχές φαίνεται να απορρίπτουν το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης στη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους Τουπόλεφ Tu-154.

Όπως ανέφερε στο πρακτορείο RIA Novosti μια πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν στο σενάριο μιας τρομοκρατικής ενέργειας και ούτε οι υπηρεσίες ασφαλείας ούτε οι ερευνητές το θεωρούν ως το επικρατέστερο».

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τις ρωσικε΄ς αρχές «το Tu-154 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Τσκαλόφσκι, όπου οι επιβάτες και οι αποσκευές ερευνήθηκαν και ελέγχθηκαν με προσοχή. Ο ανεφοδιασμός του αεροσκάφους είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Μοζντόκ, όμως εξαιτίας του καιρού μεταφέρθηκε στο Άντλερ, κι επομένως, η πληροφορία ότι το αεροσκάφος θα ανεφοδιαζόταν στο αεροδρόμιο του Σότσι δεν ήταν εκ των προτέρων διαθέσιμη». Το αεροπλάνο βρισκόταν υπό φρούρηση κατά τη διαδικασία του ανεφοδιασμού και δεν προσφέρθηκαν γεύματα, κάτι που μειώνει τις πιθανότητες επέμβασης από εξωτερικούς πιθανούς σαμποτέρ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έχει τονίσει ότι ο πιλότος Ρομάν Βολκόφ ήταν πολύ έμπειρος και είχε στο ενεργητικό του περισσότερες από 3.000 ώρες πτήσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, το αεροσκάφος πετούσε εδώ και 33 χρόνια και είχε 6.689 ώρες πτήσεων. Η τελευταία φορά που χρειάστηκε να γίνουν εργασίες επιδιορθώσεων ήταν τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ είχε ελεγχθεί και πάλι τον Σεπτέμβριο.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν 92 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών ήταν περισσότερα από 60 μέλη της χορωδίας Αλεξαντρόφ, εννέα δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί και η διευθύντρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης "Σπραβεντλίβαγια Πομός" Ελιζαβέτα Γκλίνκα, που ήταν πολύ γνωστή στη Ρωσία ως "Δρ. Λίζα".

Η σημερινή μέρα είναι ημέρα Εθνικού Πένθους για τη Ρωσία, με απόφαση Πούτιν.

Ολονύχτιες οι έρευνες

Τρεις χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναλάβει το "χτένισμα" των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσα στα οποία έχουν σκορπίσει τα συντρίμμια του ρωσικού αεροσκάφους. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Άμυνας, Ίγκορ Κονασένκοφ, οι έρευνες για την αναζήτηση και ανάσυρση των πτωμάτων θα συνεχιστεί σε 24ωρη βάση αφού η περιοχή θα φωτίζεται από ισχυρούς προβολείς από τη στεριά, τα ελικόπτερα, τα drones και άλλα ιπτάμενα αντικείμενα, αλλά και τα δεκάδες καράβια του ναυτικού που έχουν καταπλεύσει στην περιοχή.

Μέχρι τις 17.00 χθες Κυριακή είχαν ανασυρθεί 20 πτώματα, θα χρειαστεί ανάλυση για την ταυτοποίηση, ενώ εκπαιδευμένοι δύτες αναζητούν εκτός των άλλων και τα δυο "μαύρα κουτιά" του μοιραίου αεροσκάφους το οποίο δύο μόλις λεπτά μετά την απογείωση και ενώ δεν είχε πάρει το απαιτούμενο ύψος χάθηκε από τα ραντάρ, χωρίς να στείλει κάποιο σήμα.

Το πρώτο αεροπλάνο που θα μεταφέρει τις σορούς των θυμάτων προσγειώθηκε σήμερα στη Μόσχα.