Γερμανία: Αυτοκτόνησε ο Σύρος φερόμενος τρομοκράτης ή τον αυτοκτόνησαν;

Υπόνοιες ότι δεν ήταν ακριβώς αυτοκτονία ο θάνατος του 22χρονου οργιάζουν

Σκάνδαλο χαρακτηρίζεται ο θάνατος, μέσα στη φυλακή, του 22χρονου Σύρου πρόσφυγα που φερόταν να προετοίμαζε τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γερμανία. Ο 22χρονος Τζάμπερ Αλ Μπακρ συνελήφθη μετά από ανθρωποκυνηγητό στο Τσέμνιτς στη Σαξονία, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών σχεδίαζε τρομοκρατικά πλήγματα μαζικής κλίμακας, όπως αυτά στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με τις αρχές, ο ύποπτος προετοίμαζε επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους κατά ενός από τα αεροδρόμια του Βερολίνου: 1,5 TNT βρέθηκε στο σπίτι του. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες Πληροφοριών, είναι πιθανόν να πραγματοποιούσε την επίθεση και εντός της εβδομάδας.

Συνελήφθη τη Δευτέρα και βρέθηκε χθες Τετάρτη κρεμασμένος στο κελί του με το μπλουζάκι του, από το παράθυρο του κελιού.

Όμως οι υπόνοιες ότι δεν ήταν ακριβώς... αυτοκτονία οργιάζουν. Ο δικηγόρος του χαρακτήρισε το θάνατο του Μπακρ "σκάνδαλο της δικαιοσύνης".

Σύμφωνα με έμπειρο ψυχολόγο που συνομίλησε μαζί του, εξήγησε ο επικεφαλής των σωφρονιστικών υπηρεσιών Ρολφ Γιάκομπ, ο Μπακρ δεν παρουσίαζε τάσεις αυτοκτονίας.

Οι φύλακες στις φυλακές που κρατούνταν τον παρακολουθούσαν κάθε 30 λεπτά.

Ωστόσο ο δικηγόρος του Μπακρ, Αλεξάντερ Χέμπνερ, υποστήριξε ότι ο πελάτης του είχε σπάσει λάμπες στο κελί του και είχε κόψει καλώδια. Επίσης αρνιόταν να πιει και να φάει. Όμως το επίπεδο ασφαλείας και παρακολούθησής του δεν ανέβηκε.

Τον κατέδωσαν άλλοι Σύροι πρόσφυγες

Μετά από ανθρωποκυνηγητό 2 ημερών, ο Μπακρ έφτασε στη Λειψία όπου ζήτησε από άλλους πρόσφυγες βοήθεια.

Εκείνοι τον έδεσαν και τον έβαλαν να γονατίσει. Τον τράβηξαν φωτογραφία (φωτο άρθρου) και την έδειξαν στην αστυνομία, ελπίζοντας πιθανότατα σε ευνοϊκή μεταχείριση στην χορήγηση ασύλου και άδειας παραμονής λόγω της πράξης τους.

Όπως σχολιάζουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπακρ του ενέπλεξε στα σχέδιά του για τρομοκρατική επίθεση.

Οι γερμανικές αρχές πάντως κάνουν λόγο για λάθος αλλά δεν δίνουν συνέχεια στο θέμα.