Εικόνες καταστροφής στην Ιταλία: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Η Ιταλία επλήγη ξανά χθες βράδυ από καταστροφικό σεισμό 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Στους 37 έφθασαν οι νεκροί από το σεισμό που έπληξε την περασμένη νύκτα την κεντρική Ιταλία, ανακοίνωσε η ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι ενώ 10 νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια στην περιφέρεια Μάρκε της κεντρικής Ιταλίας.

Οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας προσθέτουν ότι υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια, κάτι που σημαίνει ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα ακόμη βαρύτερος.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Αματρίτσε, στην περιφέρεια Λάτιο, όχι μακριά από το επίκεντρο του σεισμού, δήλωσε ο πρόεδρος του Λάτιο Νίκολα Ζινγκαρέτι, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο δήμαρχος του Ακούμολι, κοινότητας που βρίσκεται πολύ κοντά στον επίκεντρο του σεισμού, έκανε λόγο για δύο νεκρούς και για μια μισοκατεστραμμένη πόλη, σε δηλώσεις του στο ιταλικό δημοσιογραφικό πρακτορείο Agi. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια. "Εδώ, είναι μια τραγωδία, έχουμε νεκρούς και κατεστραμμένα κτίρια", δήλωσε.

Ορισμένα μμε δίνουν ωστόσο μεγαλύτερο απολογισμό θυμάτων περιλαμβάνοντας στον απολογισμό τους αυτή την τετραμελή οικογένεια.

Στις 04.36 ώρα Ελλάδος ο σεισμός

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, η κύρια σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 03.36, τοπική ώρα (04.36 ώρα Ελλάδας) και το επίκεντρό της είχε βάθος μόλις 4 χλμ κι εντοπίζεται σε απόσταση 2 χλμ από την κοινότητα Ακούμολι. Άλλες δύο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν περίπου μία ώρα αργότερα, σε διάστημα μόλις ενός λεπτού μεταξύ τους, ένω μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν καταγραφεί άλλοι 50 μετασεισμοί, μικρότερης έντασης.

Στην πόλη Αματρίτσε έχουν σημειωθεί οι σημαντικότερες ζημιές, καθώς η κύρια οδός της πόλης έχει ισοπεδωθεί κυρίως. Εντατικές προσπάθειες καταβάλλονται για να διασωθούν άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από ερείπεια ύψους τουλάχιστον 10 μ., σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο και τα άλλα μέσα ενημέρωσης. Με σπασμένη τη φωνή, ο δήμαρχος της πόλης Σέρτζο Πιρότσι τονίζει: "είναι ένα δράμα. Το μισό χωριό εξαφανίσθηκε, οι δίοδοι πρόσβασης σ' αυτό είναι αποκλεισμένες".

Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτήριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.

Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.

Οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των θυμάτων είναι αδιάκοπες. Τα σωστικά συνεργεία σπεύδουν στο χωριό Αματρίτσε, στο οποίο μεγάλο μέρος των κτιρίων έχει καταρρεύσει. Η πρόσβαση στην περιοχή επιτρέπεται μόνον στα οχήματα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, για να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην παροχή πρώτων βοηθειών.