Αποτελέσματα Brexit: Νίκη του Leave με 53%!

Πολύ υψηλή η συμμετοχή, πάνω από 70%

Νίκη του Brexit με ποσοστό 53% εκτιμά πως θα φέρει το δημοψήφισμα στη Βρετανία αναλυτής του τηλεοπτικού δικτύου Sky News κι ενώ την τελευταία ώρα η ψήφος υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ παγιώνει το προβάδισμά της....

 

Το χρονικό του Leave

Μόλις έφτασε το αποτέλεσμα της πόλης Σάντερλαντ που δίνει πάνω από 61% στο Leave, η στερλίνα μετά το ράλι που είχε κάνει νωρίτερα κατέρρευσε, καθώς το αποτέλεσμα ήταν πολύ πάνω από το αναμενόμενο και το φάσμα του Brexit επανήλθε. Συνολικά, στα πρώτα αποτελέσματα το Leave υπερισχύει οριακά του Remain.

Έκλεισαν ακριβώς τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος (10 το βράδυ ώρα Βρετανίας) οι κάλπες για το βρετανικό δημοψήφισμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του BBC, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα κυμάνθηκε μεταξύ 70% και 80%.

Η δημοσκόπηση του YouGov

Πέντε λεπτά αφού έκλεισαν οι κάλπες δόθηκε στη δημοσιότητα η έρευνα του ινστιτούτου YouGov, η οποία εν είδει exit poll επιχειρεί να δώσει μία πρώτη εικόνα για το αποτέλεσμα, βασιζόμενη στις ψήφους ενός δείγματος που θεωρείται αντιπροσωπευτικό του συνόλου του εκλογικού σώματος.

Σύμφωνα με το YouGov, οι Βρετανοί ψήφισαν παραμονή της χώρας τους στην ΕΕ σε ποσοστό 52%, έναντι 48% που ψήφισε αποχώρηση από την ΕΕ.

Ο πρώην πρόεδρος του YouGov Πίτερ Κέλνερ εκτιμά ότι τα τελικά ποσοστά θα κυμανθούν μεταξύ 51,2% και 55,3% για το Remain και μεταξύ 44,7% και 48,8% για το Brexit, προβλέποντας μία διαφορά περίπου 8,5 μονάδων υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Ωστόσο, δεν αποκλείει ακόμα και το ενδεχόμενο επικράτησης του Brexit, αν αποδειχθεί και πάλι ότι οι τηλεφωνικές έρευνες ευνοούν υπερβολικά το Bremain.

Σε άλλη έρευνα της Ipsos MORI, η οποία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, τα ποσοστά που δίνονται είναι 54% υπέρ του Bremain και 46% υπέρ του Brexit.

Τα πρώτα αποτελέσματα

Η πρώτη περιφέρεια της Βρετανίας που ανακοίνωσε αποτελέσματα ήταν το Γιβραλτάρ, όπου η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση σάρωσε με 19.322 ψήφους (96%), έναντι 823 ψήφων (4%) του Brexit. Η εξλελιξη αυτή ήταν κάτι το αναμενόμενο, καθώς οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ ανησυχούν ότι σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ θα γίνει πιο δύσκολη η μετάβασή τους στη γειτονική Ισπανία, μία διαδρομή που πολλοί από αυτούς πραγματοποιούν καθημερινά.

Στις 2 τα ξημερώματα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και στο Νιούκαστλ, όπου αναμενόταν άνετη επικράτηση του Bremain, ωστόσο αυτή ήρθε τελικά με πολύ μικρή διαφορά, 51% (65.404 ψήφοι) έναντι 49% του Brexit (63.598 ψήφοι).

Φάρατζ: Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, απόψε κερδίζουμε τον πόλεμο

Την πεποίθησή του πως πλέον σε ολόκληρη την Ευρώπη ο ευρωσκεπτικισμός έχει αρχίσει να κυριαρχεί εξέφρασε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της εκστρατείας Leave.EU, Νάιτζελ Φάρατζ.

“Θα ήθελα να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που ψήφισαν αψηφώντας τους προέδρους των κομμάτων τους και είχαν τα κότσια να πάνε αντίθετα από τα αφεντικά. Προσωπικά είχα πολλές απειλές να αντιμετωπίσω. Στη δική μου περίπτωση αυτή η εκστρατεία μου πήρε 25χρονια”, τόνισε ο Φάρατζ και πρόσθεσε: “Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα απόψε κερδίζουμε τον πόλεμο. Λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 50% ο ευρωσκεπτικισμός πλέον υπερισχύει. Δείτε τι γίνεται σε όλη την ΕΕ. Σύντομα αρχίζουν οι συζητήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά και για την δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδας. Το γονίδιο του ευρωσκεπτικισμού υπάρχει και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Υπάρχει και σε άλλες χώρες όχι μόνο στη Βρετανία. Υπάρχει στη Δανία, τη Γαλλία ακόμα και την Ιταλία”.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ο Φάρατζ διπλωματικά σημείωσε: “Ελπίζω να κερδίσουμε στο τέλος. Είμαστε κοντά στα αποτελέσματα. Αν παραμείνουμε στην Ευρώπη δεν θα φταίμε εμείς αλλά κάποιοι άλλοι για το μέλλον της χώρας. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα δεν μιλάμε για διχασμό αλλά για γιορτή. Ακόμα κι αν χάσουμε σήμερα τη μάχη θα κερδίσουμε στο τέλος τον πόλεμο. Θα επιστρέψουμε τη χώρα στα σύνορά της”.

Το "ευχαριστώ" του Κάμερον

Με μήνυμά του στο Twitter, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ευχαριστεί τους ψηφοφόρους που επέλεξαν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

“Σας ευχαριστώ όλους που ψηφίσατε για να κρατήσουμε τη Βρετανία ισχυρότερη, ασφαλέστερη και σε καλύτερη θέση στην Ευρώπη – και τους χιλιάδες που υποστήριξαν την καμπάνια Stronger In σε όλη τη Βρετανία”, αναφέρει στην ανάρτησή του.

Εν τω μεταξύ, 84 βουλευτές του κόμματος του Ντέιβιντ Κάμερον, οι οποίοι όμως είχαν υποστηρίξει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, σε επιστολή τους καλούν τον πρωθυπουργό της χώρας να παραμείνει επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Μάλιστα, μεταξύ αυτών που υπογράφουν την επιστολή είναι και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσομ, ένας από τους πιο φανατικούς υπέρμαχους του Brexit.

"Εμείς, οι υποστηρικτές της αποχώρησης και μέλη του Συντηρητικού κόμματος, σας ευχαριστούμε που δώσατε στον βρετανικό λαό τη δυνατότητα να επιλέξει τη μοίρα του στις 23 Ιουνίου 2016. Εκτιμούμε ότι, όποια και αν είναι η επιλογή του βρετανικού λαού, έχετε τόσο την εντολή όσο και το καθήκον να συνεχίσετε να κυβερνάτε το έθνος" γράφουν οι βουλευτές.

"Πετάει" η στερλίνα

Σε υψηλά έτους κινείται στο μεταξύ η βρετανική στερλίνα, καθώς οι πρώτες ενδείξεις συνηγορούν στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Η στερλίνα καταγράφει άνοδο κοντά στο 1% έναντι του δολαρίου και στιγμιαία ξεπέρασε το 1,5 δολάριο, έναντι 1,4906 δολαρίου πριν κλείσουν οι κάλπες.

Πότε θα έχουμε μία σαφή εικόνα

Μία σαφής εικόνα, αν οι διαφορές μεταξύ των ποσοστών του Bremain και του Brexit δεν είναι οριακές, πιθανότατα θα έχει σχηματιστεί περίπου στις 4 τα ξημερώματα. Ωστόσο, τα τελικά αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν τις 10 το πρωί της Παρασκευής.

Δείτε ζωντανά εικόνα από τον Guardian: