Συνελήφθη στις Βρυξέλλες ο μόνος επιζών τρομοκράτης του Παρισιού, Αμπντεσλάμ

Σε νέα επιχείρηση, μετά την προχθεσινή έφοδο, κατά την οποία είχε διαφύγει

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα στις Βρυξέλλες καθώς ο μόνος επιζών τρομοκράτης του Παρισιού Σαλά Αμπντεσλάμ, συνελήφθη σε νέα επιχείρηση της αστυνομίας στο προάστιο του Μόλενμπεκ.  

"Τον πιάσαμε"  δήλωσε ο Τέο Φράνκεν, υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου, μέσω Twitter. Το γραφείο του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα επιβεβαίωσε επίσης τη σύλληψή του Αμπντεσλάμ, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση RTBF.

 

Σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα DH, ο Αμπντεσλάμ, ο οποίος είχε διαφύγει κατά την προχθεσινή έφοδο σε διαμέρισμα των Βρυξελλών, τραυματίστηκε από αστυνομικά πυρά και πλέον κρατείται από την αστυνομία και την αντιτρομοκρατική.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου γνωστοποίησε ότι συνολικά 5 άνθρωποι συνελήφθησαν και κρατούνται. Ένας εκπρόσωπος τύπου του γραφείου του εισαγγελέα επιβεβαίωσε ότι μαζί με τον Σαλά Αμπντεσλάμ κι άλλον έναν ύποπτο που συνδέεται με τις επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα, οι αρχές έχουν συλλάβει επιπλέον τρεις ανθρώπους, όλοι τους μέλη της οικογένειας που παρείχε στέγη και καταφύγιο στον Αμπντεσλάμ.

Ο 26χρονος Αμπντεσλάμ, που πιστεύεται ότι έπαιξε ρόλο-κλειδί στις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους, εξαφανίστηκε χωρίς ν' αφήσει κανένα ίχνος αφού κατάφερε, την επομένη των επιθέσεων, να φύγει από το Παρίσι με τη βοήθεια φίλων του. 

Ολάντ: Να εκδοθεί το συντομότερο δυνατό στη Γαλλία

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε απόψε ότι το επίπεδο συναγερμού για το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής απειλής παραμένει υψηλό και ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με όσους θεωρούσαν στην αρχή οι αρχές ενεπλάκησαν στο σχεδιασμό των τρομοκρατικών επιθέσεων που συγκλόνισαν το Παρίσι πριν από τέσσερις μήνες και στοίχισαν την ζωή σε 130 ανθρώπους.

"Πρέπει να συλλάβουμε όλους εκείνους που επέτρεψαν, οργάνωσαν ή διευκόλυναν τη διάπραξη αυτών των επιθέσεων και εμείς συνειδητοποιούμε ότι είναι πολλοί περισσότεροι σε σύγκριση με όσους πιστεύαμε αρχικά και είχαμε αναγνωρίσει", τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους σε μια κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Επιπλέον, ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι αναμένει ότι το Βέλγιο θα εκδώσει "όσο το δυνατό συντομότερα" στη Γαλλία τον Αμπντεσλάμ. "Ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί για τον Σαλά Αμπντεσλάμ. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι γαλλικές δικαστικές αρχές θα απευθύνουν πολύ σύντομα ένα αίτημα έκδοσής του" και "ότι οι βελγικές αρχές θα ανταποκριθούν όσο πιο ευνοϊκά γίνεται, το συντομότερο δυνατόν", τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.