Μυστηριώδες δίκτυο υπόγειων στοών που ίσως γίνονταν ανθρωποθυσίες

Κάτω από το Gilmerton του Εδιμβούργου

Το σύστημα υπογείων διαδρόμων κάτω από το Gilmerton του Εδιμβούργου: ένα μυστηριώδες, πολύπλοκο δίκτυο υπόγειων στοών κάτω από ένα πρώην χωριό ανθρακωρύχων. Επί αιώνες θεωρείτο πως σχετιζόταν με μαγεία, λαθρεμπόρους, απόσταξη ουίσκι, ακόμα και με τους Ναϊτες Ιππότες. Πλέον, κάποιοι ιστορικοί πιστεύουν πως ήταν ναός δρυίδων εδώ και τουλάχιστον 2000 χρόνια, όπου μάλιστα πιθανότατα γίνονταν και ανθρωποθυσίες. Μάλιστα, ισχυρίζονται πως οι αρχαίοι ιερείς τον έθαψαν εσκεμμένα προκειμένου να τον προστατέψουν. Είναι γνωστό πως οι δρυίδες συναντούνταν κρυφά στα δάση και σε σπήλαια, μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Η περιοχή όπου βρίσκεται το Gilmerton είναι απομονωμένη κοντά στην κορυφογραμμή, τριγυρίζεται από μεγάλιθους και εποπτεύει μεγάλο κομμάτι των τριγύρω περιοχών.

Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία, οι στοές σχηματίστηκαν το 1724 από ένα ντόπιο σιδερά, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται αυτός απλώς άνοιξε μια δίοδο πρόσβασης στο ήδη διαμορφωμένο υπόγειο σύστημα διακλαδώσεων. Κατά τα φαινόμενα, ο ναός είχε θαφτεί αιώνες πριν, προκειμένου να μη βεβηλωθεί. Οι αρχαίες εργασίες διάνοιξης ωστόσο, δείχνουν εργασία υψηλής ακρίβειας και ποιότητας, βάσει σχεδίου. Η διάταξη των αιθουσών και των περασμάτων αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Οι επιφάνειες είναι μητροειδείς και κυρτές, γεγονός που καταδεικνύει κέλτικο ή και κάποιο προγενέστερο πολιτισμό.

Οι στοές χρονολογούνται στην εποχή του Σιδήρου και παραμένουν εξαιρετικά καλοδιατηρημένες, ενώ στα άμεσα σχέδια είναι η κήρυξή τους σε χώρο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.