Brexit και προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής – Απομονωμένοι οι 4 του Βίζεγκραντ

Το Brexit και η προσφυγική κρίση είναι τα δύο θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής που διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 18 και 19 Φεβρουαρίου. 

Οι εργασίες της Συνόδου θα ξεκινήσουν αύριο στις 6 ώρα Ελλάδας με το βασικό θέμα, τη σύναψη, δηλαδή, συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο προς αποφυγή του Brexit. Σύμφωνα με την ατζέντα της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η προσφυγική κρίση θα συζητηθεί το βράδυ της πρώτης ημέρας της Συνόδου, κατά τη διάρκεια του δείπνου των 28 ηγετών.

Μάλιστα, η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι η από κοινού προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι το κεντρικό ζήτημα του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. "Θα μιλήσουμε για το θέμα της από κοινού προστασίας των εξωτερικών συνόρων και θα ήθελα να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, όπως στις 29 Νοεμβρίου -από κοινού, ως 28- αποφασίσαμε την ατζέντα της ΕΕ με την Τουρκία για τη μετανάστευση", είπε χαρακτηριστικά η Άγγελα Μέρκελ.

"Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και θα παραμείνουν στην Ελλάδα" ανέφερε και υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, αποκλείοντας εκ νέου οποιοδήποτε σενάριο αποπομπής ή απομόνωσης της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

"Δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β ή Γ. Υπάρχει μόνο μία στρατηγική για το προσφυγικό και αυτή είναι η συνεργασία με την Τουρκία, έτσι ώστε να λειτουργήσει το κοινό Σχέδιο Δράσης" ξεκαθάρισε η ίδια πηγή. Ωστόσο αποδέχτηκε ότι το ζήτημα της ενεργοποίησης του άρθρου 26 του Κώδικα Σένγκεν είναι πιθανό να τεθεί στο τραπέζι, καθώς μόνο έτσι η Γερμανία και η Αυστρία θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα και μετά τον Μάιο.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι μπορεί και να αποφευχθεί το κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ, ειδικά μάλιστα με κατασκευή... φράχτη, θέμα που καυτηρίασε άλλωστε ο πρωθυπουργός στην διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χαρακτηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τις χώρες που υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα ως αντιευρωπαϊκές.

Γιούνκερ: Παράνομο και πολιτικά απαράδεκτο το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων

Όπως υπογράμμισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεν πιστεύει πως είναι κατάλληλη στιγμή για νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά στόχο έχει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των ήδη συμφωνημένων μέτρων, και πρωτίστως στη συμφωνία με την Τουρκία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τουσκ αναμένεται να συναντήσει τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου αύριο στις 10 το πρωί, ενώ το μεσημέρι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη λεγόμενη «συμμαχία των προθύμων» δηλαδή τους ηγέτες των χωρών που προωθούν ένα σχήμα νόμιμης μεταναστευτικής οδού για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι το ζήτημα της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία και τη Λιβύη θα τεθεί στο τραπέζι των 28 τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου.