Οι 4 σκληροί του Βίζεγκραντ: Πρώτα μέτρα, μετά αλληλεγγύη

Τέσσερις μικροί αλλά... σκληροί, στο κέντρο της σημερινής αλλά και μέλη του μπλοκ της πρώην ανατολικής Ευρώπης, σηκώνουν μπαϊράκι απέναντι και στην ίδια τη Γερμανία. Οι V-4 ή αλλιώς η Ομάδα των Τεσσάρων του Βίζεγκραντ, που μέχρι χθες ήταν σχεδόν άγνωστη στους περισσότερους, συνήλθαν στην Πράγα και αποφάσισαν να τηρήσουν εξαιρετικά σκληρή στάση στο προσφυγικό και μάλιστα σε ευθεία αντίθεση προς την πολιτική της Γερμανίας, στην προσφυγική κρίση.

Τόση προσοχή όση δεν συγκέντρωσε ποτέ στα 25 χρόνια της ύπαρξής της, συγκεντρώνει τώρα η Ομάδα των Τεσσάρων του Βίζεγκραντ , επισημαίνει στο ρεπορτάζ του το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Όπως λέει Μίχαλ Κοράν, πολιτικός επιστήμων στο Πανεπιστήμιο του Μπρνο, μετά τον κοινό σκοπό της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1991), αυτές οι χώρες βρίσκουν για πρώτη φορά έναν σημαντικό κοινό στόχο.

Ο Ούγγρος πρέσβης στο Βερολίνο, Πέτερ Γκιέρκες, είναι σαφής: πρώτα θα εξαντληθεί κάθε άλλο μέτρο και δράση και μετά, εφόσον "είναι απαραίτητο" θα έλθει και το "μέτρο αλληλεγγύης".

Το plan B των V-4

Πίσω από τις θέσεις περί plan Β που εξέφρασαν στο κοινό ανακοινωθέν τους οι V-4, βρίσκεται, σύμφωνα με ανάλυση του περιοδικού Der Spiegel η αμφιβολία ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να περιορίσουν τον αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα δεν είχε προσκληθεί στη συνάντηση.

Η στάση των τεσσάρων χωρών αλλά και άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη προκαλεί την έντονη αντίδραση Γερμανών πολιτικών που κάνουν λόγο για "κίνηση αντιπερισπασμού" για να "φορτώσουν την ευθύνη στην Ελλάδα, αντί να βρουν από κοινού μια επείγουσα λύση".

Να τονιστεί ότι οι τέσσερις χώρες πολέμησαν από την αρχή το σχέδιο των ποσοστώσεων του Ζ.Κ. Γιούνκερ και της Κομισιόν για τη μετεγκατάσταση προσφύγων.

Το εγκώμιο του κλεισίματος των συνόρων στους πρόσφυγες

Το εγκώμιο του κλεισίματος των συνόρων στους μετανάστες δεν προκαλεί πλέον αμηχανία στην Αυστρία η οποία ανασύνταξε, ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το στρατόπεδο των αδιάλλακτων των οποίων ηγούνται οι γείτονές της της πρώην ανατολικής Ευρώπης.

Οι οπαδοί ριζικών μέτρων για την ανακοπή του μεταναστευτικού ρεύματος εντείνουν την εκστρατεία τους πεπεισμένοι πως οι λύσεις που προτείνει η Γερμανία δεν επαρκούν.

Η Αυστρία αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ένα ημερήσιο όριο για τους αιτούντες άσυλο που φθάνουν στη χώρα από τη Σλοβενία, με σκοπό να "αναχαιτίσει βήμα βήμα" τις αφίξεις στο έδαφός της, όπως είπε η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Αυτό το όριο μπορεί να συνοδεύεται από μηχανισμούς ασφαλείας, δηλ. μερικά χιλιόμετρα περίφραξης, στα νότια σύνορα της χώρας, όπως στο Σπίλφελντ όπου από την αρχή του έτους ένα συρματόπλεγμα μήκους περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων έχει σκοπό να περιορίσει τις αφίξεις στη χώρα.