Σένγκεν αλλά με πολλές… εξαιρέσεις

Σε ισχύ πάση θυσία, ακόμη και με πολλές... εξαιρέσεις προσπαθούν να κρατήσουν τη Συνθήκη Σένγκεν (έστω και κατ' όνομα) οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, έδωσε το πράσινο φως στην Επιτροπή (Κομισιόν) προκειμένου να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές στο "κοινό" ευρωπαϊκό έδαφος.

Καταρχάς με την απόφαση του Συμβουλίου, ανοίγει ο δρόμος για να παραταθούν έως και δυο χρόνια οι εσωτερικοί έλεγχοι στα σύνορα ακόμη και μεταξύ των κρατών - μελών της ζώνης Σένγκεν.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ολλανδού υφυπουργού Ασφάλειας και Δικαιοσύνης και προεδρεύοντος του εν λόγω Συμβουλίου, Κλαας Ντάικχοφ που ακολούθησαν την άτυπη σύνοδο στο Άμστερνταμ, οι 28 υπουργοί κάλεσαν την Επιτροπή "να ερευνήσει τη νομική και πρακτική βάση έτσι ώστε να συνεχιστούν οι συνοριακοί έλεγχοι πέραν των έξι μηνών μέσα από το άρθρο 26 της Συνθήκης Σένγκεν". Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του Συμβουλίου, το κύμα των προσφύγων δεν έχει ανακοπεί σε ικανοποιητικό βαθμό, παρά και τις συμφωνίες με την Τουρκία, με τα οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, το Συμβούλιο έδωσε "ξεκάθαρο σήμα" στην Επιτροπή να εξετάσει την πιθανότητα να παράσχει βοήθεια η Frontex στα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, ζητώντας παράλληλα να εξεταστεί το ισχύον νομικό πλαίσιο με "ευελιξία" και "πραγματισμό" και τονίζοντας την ανάγκη να τεθεί η κατάσταση στην περιοχή "υπό έλεγχο". Ο Ολλανδός υπουργός επισήμανε μάλιστα τη θετική στάση του προέδρου της Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ προς αυτό το ενδεχόμενο.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της Επιτροπής, ουσιαστικά την πρόταση στην οποία επιμένει ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής που θα αναλαμβάνει τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ σε περίπτωση που το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος δέχεται υπερβολικές πιέσεις, ο Κ. Ντάικχοφ δήλωσε πως σε γενικές γραμμές η πρόταση τυγχάνει "μεγάλης στήριξης" από τα κράτη μέλη, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι είναι ξεκάθαρο πως τα κράτη μέλη διατηρούν την "πρωταρχική ευθύνη της φύλαξης των εθνικών τους συνόρων". Γι αυτό, εξήγησε, πρέπει να επιτευχθεί η "σωστή ισορροπία" μεταξύ των δύο. "Σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος δέχεται υπερβολική πίεση την οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του, τότε το Συμβούλιο πρέπει να έχει τον αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία και η διαδικασία πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με το υπάρχον σύστημα αξιολόγησης της Σένγκεν", δήλωσε ο Κ. Ντάικχοφ και συμπλήρωσε: "Σε περίπτωση απόφασης επέμβασης, η ευθύνη του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους πρέπει να είναι σεβαστή".

Τέλος, ο ίδιος τόνισε πως "η ολλανδική προεδρία θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν ληφθεί και την επίτευξη αποτελεσμάτων στη μείωση των αριθμών των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ".