Από το Βατικανό στο Διάστημα: Έπεσε το ίντερνετ από τον χαμό του Bowie

Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη

O θρύλος της ροκ Ντέιβιντ Μπάουι πέθανε χθες, Κυριακή, από καρκίνο σε ηλικία 69 ετών. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε παγκόσμιο σοκ και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη: απλοί θαυμαστές, πολιτικοί, καλλιτέχνες, οι ... συνάδελφοι του Major Tom στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ακόμα και ο υπεύθυνος Πολιτισμού του Βατικανού – κατέκλυσαν τα social media για να εκφράσουν την θλίψη τους.

Μέσα σε λίγες ώρες, χιλιάδες κόσμου μετέτρεψαν σε αυτοσχέδια μνημεία τα πεζοδρόμια έξω από τα σπίτια που έζησε ο Bowie στο Βερολίνο και το Μανχάταν της Νέας Υόρκης, αλλά και στην παμπ που τραγουδούσε το ίνδαλμα της ροκ, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μπρίξτον. 

Η ανακοίνωση του θανάτου του David Bowie σήμερα το πρωί είχε ως αποτέλεσμα να κατακλυστούν οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης με εκατομμύρια μηνύματα χρηστών του Διαδικτύου: Το Visibrain καταμέτρησε γύρω στις 15.30 ώρα Ελλάδας περισσότερα από 3,16 εκατομμύρια tweet σε μία ώρα, σχετικά με τον David Bowie και με τα hashtags #RIPDavidBowie και #DavidBowie.

Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι συνεχίζει να εμπνέει - τόσο τη νοικοκυρά που σιγοτραγουδά τα κομμάτια του στο σουπερμάρκετ, όσο και τους συναδέλφους του, από τη Λέιντι Γκάγκα έως τα συγκροτήματα των Πλασέμπο ή των Μπλερ. 

Την θλίψη τους για την απώλεια του σημαντικού καλλιτέχνη εξέφρασαν μεταξύ άλλων:

  • Ντέηβιντ Κάμερον: "Μεγάλωσα ακούγοντας και παρακολουθώντας την ιδιοφυΐα της ποπ Ντέιβιντ Μπάουι. Ήξερε να ανακαλύπτει και πάλι τον εαυτό του καλύτερα από τον καθένα, ερχόταν πάντοτε τη σωστή στιγμή. Μια τεράστια απώλεια", γράφει ο βρετανός πρωθυπουργός στον λογαριασμό του στο Twitter.

  • Τζιαφράνκο Ραβάσι: καρδινάλιος και πρόεδρος του Συμβουλίου Πολιτισμού του Βατικανού: (στίχοι από το Space Oddity)"Ground Control to Major Tom, Commencing countdown, engines on, Check ignition and may God's love be with you "

  •  Πολ Μακάρτνεϊ: «ο Ντέιβιντ ήταν ένας μεγάλος σταρ και λατρεύω τις στιγμές που περάσαμε μαζί. Η μουσική του έπαιξε έναν αποφασιστικό ρόλο στη βρετανική μουσική σκηνή και είμαι υπερήφανος καθώς σκέφτομαι την επιρροή που είχε στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα».

  • Ρόλινγκ Στόουνς: «Νιώθουμε σοκ και βαθιά θλίψη για τον θάνατο του αγαπημένου μας φίλου Ντέιβιντ Μπάουι. Ήταν ένας τόσο υπέροχος και ευγενικός άνθρωπος και (ταυτόχρονα) ένας εξαιρετικός και γνήσιος καλλιτέχνης».

  • Η Μαντόνα: «Είμαι καταρρακωμένη». «Ταλαντούχος. Μοναδικός. Ιδιοφυής. Ένας άνδρας που ήρθε από κάπου αλλού. Το πνεύμα σου θα ζει για πάντα».
  • Βρετανός αστροναύτης Τιμ Πικ, από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: ″Με λύπη άκουσα ότι ο David Bowie έχασε την μάχη με τον καρκίνο - η μουσική του ήταν μια έμπνευση για πολλούς . "

  • Ίγκι Ποπ: "Η φιλία του Ντέιβιντ ήταν το φως της ζωής μου. Ουδέποτε συνάντησα κάποιον τόσο σπουδαίο. Ήταν ο καλύτερος", έγραψε ο 67χρονος βρετανός σταρ της ροκ , συνεργάτης του Μπάουι κυρίως στα χρόνια του Βερολίνου και κυρίως την εποχή της σύνθεσης του τραγουδιού "China Girl".

Ακόμα και άνθρωποι που δεν αγάπησαν ποτέ τη ροκ μουσική, οπωσδήποτε κάποτε συγκινήθηκαν με Space Odiity και το Wild is the Wind. Και αυτές οι στιγμές είναι που θα μείνουν για πάντα και έχουν κάνει ήδη τον Bowie αθάνατο...