Τι είναι αυτή η κόκκινη παπαρούνα που φοράνε το φθινόπωρο οι Βρετανοί;

Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο και όλα τα εδάφη του στέμματος σε Καναδά και Αυστραλία τιμούν την "Ημέρα Ανακωχής", με εκδηλώσεις και δύο λεπτών σιγή στη μνήμη των πεσόντων Βρετανών στρατιωτών στον Α και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και σε άλλες αποστολές, από το 1914 έως και σήμερα.  

Όλοι οι Βρετανοί γαλαζοαίματοι, πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα εμφανίζονται από τον Οκτώβριο με μία κόκκινη παπαρούνα-κονκάρδα στο πέτο. Ονομάζεται Poppy Appeal (έκκληση στην παπαρούνα) και συμβολίζει τα κόκκινα λουλούδια που φυτρώνουν με γρήγορους ρυθμούς πάνω από τους τάφους των Βρετανών στρατιωτών του Α Παγκοσμίου Πολέμου στο Δυτικό Μέτωπο.

Η παπαρούνα-κονκάρδα καθιερώθηκε το 1921 και επιλέχθηκε ως σύμβολο της ελευθερίας από το ποίημα "Στις πεδιάδες της Φλάνδρας" (In Flanders Fields), το οποίο γράφτηκε το 1915 από τον αντισυνταγματάρχη Τζον ΜακΚρέι προς τιμήν ενός φίλου του που έπεσε στη μάχη.

Από τότε, κάθε χρόνο, Βρετανοί και Καναδοί αξιωματούχοι φορούν την κονκάρδα με την παπαρούνα απαραιτήτως σε κάθε δημόσια εμφάνιση. 

Στη Βρετανία, τα χρήματα από τις παπαρούνες πηγαίνουν στην Βασιλική Βρετανική Λεγεώνα, μια επίσημη φιλανθρωπική οργάνωση για στρατιωτικούς και βετεράνους, ενώ στον Καναδά τα χρήματα δίνονται για την οικονομική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη