Foreign Policy: Η Ελλάδα ούτε μπορεί ούτε θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη

Ένα διαφορετικό σενάριο από τα εφιαλτικά που ακούγονται σε περίπτωση Grexit παρουσιάζει το Foreign Policy. Σε άρθρο του, το FP αναφέρει ότι οι συνέπειες ενός Grexit (έξοδο από την Ευρωζώνη αλλά και την Ευρώπη) θα ήταν "βαρετές".

Το άρθρο πως οι φόβοι ότι η Ελλάδα, σε περίπτωση Grexit, θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες ή ότι θα πέσει "στην αγκαλιά του Πούτιν", σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν.

"Η δυνατότητα της χώρας να προκαλέσει χάος" είναι μηδαμινή αναφέρει το FP υποδεικνύοντας γιατί η Ελλάδα ούτε μπορεί αλλά ούτε και θέλει να προκαλέσει όλα αυτά.

"Παλαιά η Ελλάδα έμοιαζε με το προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρωποίησης μιας ταραγμένης γειτονιάς (σ.σ. Βαλκάνια και Εγγύς Ανατολή). Σήμερα είναι μια μινιατούρα του εφιάλτη της ηπείρου" προσθέτει το άρθρο.

Όπως εξηγείται στην ανάλυση, η Μόσχα έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να δώσει κάποια βοήθεια στην Αθήνα ενώ και η σημερινή άρνηση άρσης του εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα είναι μια ένδειξη του πόσο απρόθυμη είναι η Ρωσία να εμπλακεί.

Ενώ υποβαθμίζει πολύ και τους φόβους ότι η Ελλάδα θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες, λέγοντας πως αφενός η Ελλάδα εξακολουθεί να θέλει να φυλάει τα σύνορα της, πως ο Α.Τσίπρας συντάχθηκε με τον Ιταλό ομόλογο του, Ματέο Ρέντσι στο θέμα του ελέγχου του μεταναστευτικού κύματος αλλά και ότι η Ελλάδα θα είναι τόσο απορροφημένη με τα προβλήματα της που θα γίνει εντελώς εσωστρεφής.

"Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, η ανησυχία για την Ελλάδα εδράζεται στις ανησυχίες για το κουβάρι που είναι η ίδια η Ευρώπη ως σύνολο. Το ελληνικό δράμα, μέσα από τα μάτια των Ευρωπαίων, είναι ένα είδος τέλειας καταιγίδας με όλα τα φαινόμενα που συνιστούν τα βαθύτερα και ανεπίλυτα προβλήματα της ηπείρου: χτυπημένη από το οικονομικό σοκ, με μια περιφέρεια που πλέον οι ακραίοι δεξιοί κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος..." γράφει το άρθρο.

Ενώ για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και το κατά πόσον βγήκε ενισχυμένος από το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής: "Μνήμες από την Ελλάδα να στηρίζει τον Σλόμποταν Μιλόσεβιτς στα 1990 ή την αντιευρωπαϊκή ρητορική του Ανδρέα Παπανδρέου στα 1980 έχουν αναδυθεί και πάλι".

Αλλά, όπως αναφέρει, ο Α. Τσίπρας "δεν είναι Α. Παπανδρέου" και πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, "συνεχίζουν την πολιτική που κληρονόμησαν".