Χώκινγκ: Πότε θα πει ναι στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο να βάλει τέλος στη ζωή του με υποβοηθούμενη αυτοκτονία ο παγκοσμίου φήμης επιστήμονας, Στίβεν Χώκινγκ. Ωστόσο θέτει δυο όρους για αυτό. Μιλώντας στο BBC, ο Χώκινγκ δεν απέκλεισε το να καταφύγει στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία, αυτό όμως θα γίνει - όπως λέει- όταν δεν θα έχει τίποτε άλλο να προσφέρει και παράλληλα θα αποτελεί βάρος για τους ανθρώπους γύρω του.

"Το να κρατάς κάποιον στη ζωή παρά τη θέλησή του είναι η απόλυτη αναξιοπρέπεια", δήλωσε ο 73χρονος Βρετανός φυσικός μιλώντας στον Βρετανό κωμικό Ντάρα Ο’Μπράιαν.

Για δεκαετίες ολόκληρες, ο καταξιωμένος επιστήμονας δίνει μάχη με την θανατηφόρα πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση. Και έχει αναδειχτεί νικητής σε πολλές μάχες μαζί της, ακόμη και όταν έφτασε στα όρια του θανάτου.

Μάλιστα, όπως είπε, δεν αρκετές φορές στη ζωή του έχει σκεφτεί την αυτοκτονία ή και την έχει προσπαθήσει. "Είχα προσπαθήσει να αυτοκτονήσω κρατώντας την αναπνοή μου. Τα αναπνευστικά αντανακλαστικά όμως ήταν πολύ ισχυρά" είπε για τα μέσα της δεκαετίας του '80, όταν υποβλήθηκε σε τραχειοστομία.

Ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά πάντως, πως στην περίπτωση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, πρέπει να είναι απολύτως σαφής η επιθυμία του ασθενούς να πεθάνει.

Το 1985, όταν νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση με πνευμονία, η πρώην σύζυγός του Τζέιν δεν είχε δώσει τότε τη συγκατάθεση της για την αποσύνδεσή του από το μηχάνημα που τον κρατούσε στη ζωή. Όχι μόνο έζησε πολλά χρόνια έκτοτε αλλά λίγο αργότερα μπόρεσε να ολοκληρώσει τη "Σύντομη ιστορία του χρόνου", ένα βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης, το οποίο όμως τον έκανε βασιλιά της λίστας των μπεστ-σέλερ.