Πολιτικός “σεισμός” στην Ιταλία μετά τα βίαια επεισόδια στο Μιλάνο

Έρευνα για τα σοβαρά επεισόδια που στιγμάτισαν τα εγκαίνια της εμπορικής έκθεσης Milano Expo 2015 διέταξαν Ιταλοί εισαγγελείς, την ίδια ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, που ζητά την παραίτησή του.

Τα βίαια επεισόδια σημειώθηκαν την Παρασκευή στο Μιλάνο, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της διεθνούς έκθεσης, η οποία επικεντρώνεται στην αειφόρο παραγωγή τροφίμων, ενώ είχαν προηγηθεί την Πέμπτη διαδηλώσεις κατά της διοργάνωσης από πολίτες που τη θεωρούν “σύμβολο διαφθοράς”.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, μασκοφόροι διαδηλωτές έκαψαν αυτοκίνητα και κάδους σκουπιδιών, ενώ προκάλεσαν βανδαλισμούς σε κτίρια με σπρέι. Η αστυνομία απάντησε με χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Ρέντσι ότι αν και γνώριζε πως αναμένονταν επεισόδια στο Μιλάνο, δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, με τη Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων να ζητούν την παραίτηση του Αντζελίνο Αλφάνο. Μάλιστα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Εσωτερικών.

Η αντίδραση του Ματέο Ρέντζι ήταν άμεση. “Τέσσερις κακομαθημένοι χούλιγκαν με ασημένια κουτάλια στο στόμα τους δε θα καταφέρουν να καταστρέψουν την Expo”, σχολίασε μιλώντας στη RAI, και υπογράμμισε πως η αστυνομία έκανε σωστά τη δουλειά της και δεν προκάλεσε τους διαδηλωτές.