Μέσα στην Ευρώπη η βάση της Αλ Κάιντα

Μέσα από το news.gr έχουμε αναδείξει πώς περιοχές της Ευρώπης αλλά και ο Καύκασος είναι φυτώριο εξτρεμιστών ισλαμιστών αλλά και τζιχαντιστών, ακόμη και αν οι περιοχές αυτές δεν συγκεντρώνουν την προσοχή του διεθνούς Τύπου και όχι μόνον.

Τα όσα αποκάλυψε ιδρυτικό, πρώην στέλεχος της Αλ Κάιντα, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Όπως είπε ο 37χρονος Αΐμαν Ντιν, που ήταν κορυφαίο στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης αλλά το 1998 άλλαξε στρατόπεδο και έγινε κατάσκοπος των βρετανικών υπηρεσιών ασφάλειας και πληροφοριών MI5 και MI6, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη ήταν βάση στρατολόγησης πολεμιστών της Αλ Κάιντα!

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Ντιν ανέφερε ότι ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα είχαν πολεμήσει στη μονάδα Ελ Μουτζαχίντ, στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και μεταξύ αυτών ήταν ο Χαλίλ ελ Χατζ, μαζί με τον οποίο ο Ντιν, όταν ήταν έφηβος, πήγε στη βαλκανική χώρα για να πολεμήσει.

Ο Αΐμαν Ντιν γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία, όπου η αντίθεση με τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν το 1980, έκανε τη στρατιωτική τζιχάντ ευγενή ιδέα, όπως γράφει το BBC.

"Ξαφνικά βρέθηκα σε κάποιον λόφο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, με όπλο στα χέρια. Είχα την αίσθηση, ότι συμμετέχω στη συγγραφή της ιστορίας. Στα στρατόπεδα εκπαίδευσης μάθαμε για τις πολεμικές τακτικές και τους στρατιωτικούς ελιγμούς. Ήμουν με ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων και όλοι ήμασταν μουσουλμάνοι" ανέφερε.

Ένας από τους αρχηγούς της Αλ Κάιντα, που πέρασε από τον πόλεμο στη Βοσνία, ήταν ο Χάλιντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, τόνισε ο Αΐμαν Ντιν.

Μετά τη λήξη του πολέμου στη Βοσνία, πολλοί πολεμιστές της Ελ Μουτζαχίντ άρχισαν να υιοθετούν ακραίες απόψεις έναντι της Δύσης και κατέφυγαν στην τρομοκρατία, σημείωσε.

Όσοι επέζησαν άρχισαν να υιοθετούν ένα αίσθημα κατά της Δύσης και κατά της παγκοσμιοποίησης, ένα αίσθημα ότι η παγκόσμια κοινότητα συνωμοτούσε εναντίον των Μουσουλμάνων στη Βοσνία, επειδή είχαν στρέψει την παλίρροια του πολέμου υπέρ τους- έτσι ήθελαν να σταματήσει ο πόλεμος χωρίς καθυστέρηση, προτού επιτύχουν περισσότερες νίκες, υποστήριξε.

Νομίζω ότι άρχισαν να αισθάνονται, ότι η Δύση πολεμά το Ισλάμ ως θρησκεία... και ότι αυτό οδήγησε σε περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση, τόνισε.

Ο Αΐμαν Ντιν δήλωσε ότι ορισμένοι, μεταξύ εκείνων και ο Μουχάμεντ, ήταν απογοητευμένοι επειδή μετά τον πόλεμο στη Βοσνία, στο Σαράγεβο, συγκροτήθηκε κοσμική κυβέρνηση και δεν κυβερνούσε με τους νόμους της Σαρία.

O Αΐμαν Ντιν, τον Δεκέμβριο του 1998, οδηγήθηκε στο Λονδίνο, αφού πέρασε 11 μέρες στον Περσικό Κόλπο στα χέρια πρακτόρων της βρετανικής MI6.

Τρομο-πανικός παραλύει την Ευρώπη μετά το Charlie Hebdo

Η Ολλανδία έκλεισε προληπτικά το μόνο ορθόδοξο εβραϊκό σχολείο της χώρας.

Αφ(ρι)γανιστάν: Η ανερχόμενη τρομοκρατία και... τα μάτια σας

Όταν η διεθνής κοινότητα υποτιμά τη διάδοση του εξτρεμισμού στη φτωχή Αφρική.