Je suis… υποκριτής

Εκατομμύρια άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους. Ηγέτες από όλο τον κόσμο πήγαν στο Παρίσι για να συμμετάσχουν στην ιστορική συγκέντρωση κατά του φονταμενταλισμού, της τρομοκρατίας, της θρησκευτικής βίας και όλων όσων οδήγησαν στο αιματοκύλισμα του Charlie Hebdo.

Φαίνεται όμως πως ορισμένοι άδραξαν τη συγκυρία και βρέθηκαν στην... πρώτη γραμμή της διαμαρτυρίας φωνάζοντας Je suis Charlie για ίδιον όφελος. Και κάποιοι επέκριναν αυτούς τους προαναφερθέντες, πάλι για δικό τους όφελος. Βέβαια σε όλο αυτό δεν ενεπλάκησαν όλοι οι πολίτες του κόσμου που φώναξαν Je suis Charlie.

Ένα hashtag που κάνει το γύρο του διαδικτύου είναι το "#JeSuisNico". Δεν ήταν λίγοι αυτοί που επέκριναν ή και χλεύασαν τον πρώην και... wannabe πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί για την παρουσία του στην πορεία στο Παρίσι.

Όπως έγραψε μερίδα του γαλλικού Τύπου αλλά και πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Σαρκοζί δεν δίστασε ακόμη και να σπρώξει άλλους συμμετέχοντες στην πορεία, προκειμένου να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της πορείας, μαζί δηλαδή με άλλους ηγέτες όπως ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ.

 

Κυκλοφόρησαν μάλιστα φωτογραφίες στο διαδίκτυο που δείχνουν το Σαρκοζί να... εισβάλει στα πλέον απρόσμενα στιγμιότυπα: στο πλευρό των Στάλιν, Ρούσβελτ και Τσόρτσιλ, το 1945 στη Διάσκεψη της Γιάλτας, στο μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ μαζί με την Κέιτ και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, στη σκηνή με τον Τζίμι Χέντριξ ή ακόμα και στον Μυστικό Δείπνο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, πίσω από τον Ιησού και τους 12 απόστολους.

Για να κάνει κανείς το συνήγορο των... Διαβόλων, η αλήθεια είναι ότι τα φλας άστραψαν και απαθανάτισε ο φακός την πρώτη γραμμή της πορείας, όχι τους επόμενους.

Επικρίσεις δέχτηκε από πολλές πλευρές και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, για τη συμμετοχή του στην πορεία. Με πλέον "γνωστή" φωνή αυτή του Ταγίπ Ερντογάν, πολλοί επέκριναν το Νετανιάχου λέγοντας πως αυτός δεν έχει διστάσει να σφαγιάσει χιλιάδες ανθρώπους - στην πλειονότητα άμαχοι για να λέμε την αλήθεια- στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη. Και όμως βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της πορείας και αυτός. Υπάρχει μάλιστα και η ανεπιβεβαίωτη πληροφορία του γαλλικού Τύπου, ο Ολάντ δεν έστειλε πρόσκληση στο Νετανιάχου, αλλά όταν ο δεύτερος εμφανίστηκε, ο Γάλλος πρόεδρος δεν μπορούσε να πράξει αλλιώς. 

Βεβαίως, επιχειρώντας να φέρουμε την πλάστιγγα στη σωστή της ισορροπία, ο κ. Ερντογάν μάλλον δεν θα καταφερόταν εναντίον του κ. Νετανιάχου αν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ δεν ήταν σε φάση όξυνσης ή αν ο κ. Ερντογάν δεν φιλοδοξούσε να εδραιώσει μια θέση ως ηγέτης όχι απλά μιας χώρας αλλά μιας μεγάλης μερίδας του μουσουλμανικού πληθυσμού της Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Και τον ίδιο, εξάλλου, τον βαρύνουν ουκ ολίγες επικρίσεις για το πώς χειρίζεται τις κουρδικές μειονότητες ή τους αντιφρονούντες της χώρας του...

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και των... επικρίσεων, ο Μπαράκ Ομπάμα δέχτηκε έντονη κριτική ακριβώς επειδή δεν ήταν στην ιστορική πορεία διαμαρτυρίας του Παρισιού.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη λύπη του που δεν έστειλε "κάποιον αξιωματούχο πιο υψηλού επιπέδου" στην πορεία. Ως αιτιολογία για την απουσία, η ανακοίνωση υπαινίσσεται την ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου. "Εάν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, ο ίδιος ο πρόεδρος θα επιθυμούσε διακαώς να μπορέσει να παραστεί" επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξηγεί πως το σύντομο διάστημα μεταξύ της ανακοίνωσης της πορείας και της πραγματοποίησής της, δεν επέτρεπε να τηρηθούν "οι προϋποθέσεις που έχει κάθε ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στο εξωτερικό".

Τη συμπαράσταση τους στη τρομοκρατική επίθεση που δέχτηκε η Γαλλία εξέφρασαν πολλοί γνωστοί διάσημοι καλεσμένοι που παρακολούθησαν τις 72ες Χρυσές Σφαίρες. Μετά την πασαρέλα στο κόκκινο χαλί και το άγχος για το λαμπερό φόρεμα  οι διάσημοι αστέρες της διεθνούς showbiz φόρεσαν κονκάρδες που έγραφαν «Je suis Charlie».

Στη λαμπερή βραδιά που ακολούθησε στο Beverly Hilton Hotel του Λος Άντζελες, ήταν όλοι συγκλονισμένοι από τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι...

Μήνυμα κατά της τρομοκρατίας έστειλε ο Τζορτζ Κλούνεϊ κατά την τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών, παραλαμβάνοντας τιμητικό βραβείο για τη συνολική του καριέρα στον κινηματογράφο.

«Στα εκατομμύρια των ανθρώπων όχι μόνο στο Παρίσι, αλλά και στον κόσμο, σε χριστιανούς, εβραίους και μουσουλμάνους, θα πω ότι εμείς δεν θα βαδίζουμε μέσα στο φόβο ... "Je Suis Charlie"», αναφώνησε ο διάσημος ηθοποιός και σκηνοθέτης, που είχε καρφιτσωμένη πάνω του μια κονκάρδα με το ίδιο σύνθημα. Βέβαια αμέσως μετά εξέφρασε την αγάπη του για τη σύζυγο του Αμάλ Αλαμουντίν...

Επιμέλεια Λήδα Δεληγιάννη

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, New York Times, Twitter, Liberation