Οι εικόνες που εκπαιδεύουν τους στρατιώτες να σκοτώνουν

Οι στρατιώτες και οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας περνούν μια βασική εκπαίδευση από όποιο μέρος του κόσμου και αν προέρχονται: μαθαίνουν να σκοτώνουν.

Η Γερμανίδα φωτογράφος Herlinde Koelbl, γύρισε πολλές χώρες του κόσμου και φωτογράφισε τις εικόνες - στόχους, δηλαδή τις φιγούρες εκείνες πάνω στις οποίες οι στρατιώτες εκπαιδεύονται να σκοτώνουν. Το έργο της έχει τον τίτλο "Targets".

Οι εικόνες αυτές αναπαριστούν τον εχθρό και τα στερεότυπα του "εχθρού" και του πολέμου είναι προφανή.

Όπως λέει ένας Αμερικανός στρατιώτης, ανώνυμα, στην Koelbl ο πόλεμος έχει αλλάξει: ¨"κάποτε οι στόχοι μου ήταν κάτι πράσινες φιγούρες με ένα κόκκινο αστέρι στο κράνος". Εμφανώς ο εχθρός ήταν... Σοβιετικός. Σήμερα, είναι άνδρες με ισλαμικές φορεσιές και σκουρόχρωμο δέρμα. Οι συνειρμοί... προφανείς.

Επειδή ο πόλεμος έχει αλλάξει και πλέον δεν είναι μάχες σώμα με σώμα, το Ισραήλ π.χ., εκπαιδεύει τους κομάντος τους σε μια πόλη - φάντασμα που έχει χτιστεί ειδικά ως πεδίο εκπαίδευσης και βολής. Η πόλη έχει πάρα πολλά κτίρια, οι δρόμοι έχουν παλαιστινιακά ονόματα και τα κτίρια μοιάζουν με αυτά στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, όπως "Τράπεζα Της Παλαιστίνης".

Αντίστοιχες πόλεις υπάρχουν σε πολλές χώρες του κόσμου.

Σε χώρες με παρελθόν που "τέμνεται": π.χ. την Αγγλία και χώρες της Κοινοπολιτείας και της Αφρικής, όπως η Ουγκάντα, η Κένυα, η Αυστραλία, οι στόχοι είναι ολόιδιοι, σημειώνει στο BBC η Koelbl. (εικόνα 1)

Ανά τους αιώνες, έχουν χρησιμοποιηθεί πάρα πολλές τεχνικές για να καταλύσουν κάθε φυσική αναστολή των στρατιωτών να σκοτώνουν. Να απο- ευαισθητοποιηθούν...

Και το κυριότερο: να νιώθουν ότι είναι στη μεριά του δικαίου...