Quel désespoir! Το 62% των Γάλλων θέλει την παραίτηση Ολάντ

Αν και ήταν αρκετά αντιδημοφιλή, το βιβλίο της Βαλερί Τριερβελερ με τους "ξεδοντιάρηδες" την προηγούμενη εβδομάδα τον κατέστρεψε. Μία μόνο ημέρα μετά την κυκλοφορία του, ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ αναδείχθηκε ο πιο αντιδημοφιλής πρόεδρος της Γαλλίας μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και η κατρακύλα των ποσοστών του συνεχίζεται, παρά και τον πρόσφατο ανασχηματισμό. 

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου IFOP για το εβδομαδιαίο περιοδικό "Φιγκαρό Μαγκαζίν", το 62% των Γάλλων επιθυμεί ο πρόεδρός τους να παραιτηθεί πριν το 2017, αλλά σχεδόν το ίδιο ποσοστό (61%) πιστεύει πως ο Ολάντ θα εξαντλήσει τη θητεία του, που ολοκληρώνεται εκείνη τη χρονιά.

Στους ερωτηθέντες στο πλαίσιο της δημοσκόπησης προτείνονταν άλλες δύο επιλογές: να διαλυθεί το κοινοβούλιο και να αλλάξει ο πρωθυπουργός. Όμως οι ερωτηθέντες δεν είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν "καμιά από τις τρεις επιλογές".

Το 54% επιθυμεί από τον Φρανουσά Ολάντ "να προχωρήσει σε διάλυση της Εθνοσυνέλευσης", το 41% "να αλλάξει πρωθυπουργό", αξίωμα το οποίο ασκεί εδώ και πέντε μήνες ο Μανουέλ Βαλς.

Οι υποστηρικτές των σοσιαλιστών επιθυμούν την υλοποίηση κάποιου απ' αυτά τα σενάρια, σε ποσοστό μόλις 22% ή 23%.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι υποστηρικτές του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος UMP (Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα) και αυτοί του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, τάσσονται σε συντριπτική πλειοψηφία υπέρ μιας πρόωρης αποχώρησης του προέδρου (86% και 89% αντιστοίχως) και της διάλυσης της βουλής (74% και 85%).