Ουκρανία: Διαλύθηκε η Βουλή – Πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, διέλυσε απόψε αιφνιδιαστικά το κοινοβούλιο και προκήρυξε εθνικές εκλογές για την 26η Οκτωβρίου.

 

"Αποφάσισα να τελειώσω πρόωρα την εξουσία του κοινοβουλίου," έγραψε ο Ποροσένκο στον λογαριασμό του στο Twitter, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο το δρόμο για τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με το νόμο, οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός 60 ημερών από την απόφαση διάλυσης της Βουλής και ο ευπρόσωπος του Ουρανού προέδρου ανακοίνωσε ότι αυτή η ημερομηνία θα είναι η 26η Οκτωβρίου. 

Αρκετοί αναλυτές είχαν προβλέψει αυτή την κίνηση του Ποροσένκο για την Κυριακή, 24 Αυγούστου, "Ημέρα της Ανεξαρτησίας" της Ουκρανίας, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ουκρανία κατέρρευσε την 24η Ιουλίου και η διάλυση της βουλής ήταν αναμενόμενη.

Ωστόσο, η απόφαση ανακοινώθηκε μία ημέρα μετά την επίσκεψη της Άγγελα Μέρκελ στο Κίεβο και λίγες ώρες πριν την συνάντηση που θα έχει ο Ποροσένκο με τον Ρώσο ομόλογό του, Πούτιν στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.  Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης ανώτερα μέλη της ΕΕ και της υπό τη Ρωσία Τελωνειακής Ένωσης.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι, στην οποία εξέφρασε την "μεγάλη ανησυχία" του σχετικά με την πρόθεση να στείλει άλλο ένα κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια στις ανατολικές επαρχίες της χώρας του, αλλά και από την παραβίαση των ουκρανικών συνόρων από μια φάλαγγα ρωσικών τεθωρακισμένων.