Μπρα-ντε-φερ Ρωσίας-Ουκρανίας πάνω από τους νεκρούς του αεροσκάφους

H ρωσική κυβέρνηση περνά στην αντεπίθεση.

Απέρριψε τις κατηγορίες Αμερικανών αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες οι φιλορώσοι αντάρτες ευθύνονται για τη συντριβή του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία.

"Οι ανακοινώσεις των εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελούν μία απόδειξη της βαθύτατα εξωφρενικής αντίληψης της Ουάσιγκτον για ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία", δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ.

"Παρά τον προφανή και αδιαμφισβήτητο χαρακτήρα των επιχειρημάτων που παρείχαν οι αντάρτες και η Μόσχα, η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να κυνηγά τους δικούς τους σκοπούς", προσέθεσε ο ίδιος.

"Δε μπορούμε παρά να νιώθουμε αμηχανία βλέποντας τους επίσημους εκπροσώπους ορισμένων Κρατών να βιάζονται να δώσουν τις δικές τους εκδοχές της καταστροφής, επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο την εξέλιξη της έρευνας", υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε μια ανακοίνωση.

Ο Τύπος συστοιχίζεται πίσω από επιχειρήματα του Κρεμλίνου

Η εφημερίδα Moskovski Komsomolets δημοσίευσε άρθρο όπου ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας επιβεβαίωνε ότι οι αντάρτες δε μπορούν να έχουν την εμπειρία και τις τεχνικές ικανότητες που χρειάζονται για να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα τόσο περίπλοκο όπως ο πύραυλος Μπουκ, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι αποτέλεσε το όπλο που προκάλεσε την τραγωδία.

Η εφημερίδα Kommersant προσέθεσε από την πλευρά της ότι οι ζημιές που έχει προκαλέσει ο πύραυλος στο αεροσκάφος είναι όμοιες με εκείνες που είχαν προκληθεί σε ένα ρωσικό αεροσκάφος που είχε πληγεί από λάθος από έναν πύραυλο του ουκρανικού στρατού το 2001, μια τραγωδία που είχε προκαλέσει τον θάνατο 78 επιβατών.

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ σε μια τηλεοπτική του εμφάνιση το Σάββατο παρουσίασε έναν κατάλογο με 10 "απλά" ερωτήματα που απευθύνονται προς την ουκρανική κυβέρνηση, τα οποία είναι, σύμφωνα με εκείνον, απαραίτητα για να ξεκαθαριστεί ποιος έριξε το αεροσκάφος.

"Η απάντηση στις ερωτήσεις αυτές θα μπορέσει να επιτρέψει σε όλους εμάς, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά επίσης στις χώρες της Δύσης και της Ασίας, να προσπαθήσουμε να βρούμε μία απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα: τι συνέβη στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας και τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου αυτό να μην επαναληφθεί;", διερωτήθηκε.

Ζήτησε επίσης από την ουκρανική κυβέρνηση να παράσχει λεπτομέρειες της χρήσης από το στρατό της των πυραύλων εδάφους- αέρος Μπουκ στην ανατολική Ουκρανία και να εξηγήσει γιατί βρίσκονται εκεί παρά το γεγονός ότι οι εξεγερμένοι δεν έχουν αεροπορία.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 27 πυραυλικά συστήματα Μπουκ που ανήκουν στον ουκρανικό στρατό έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή όπου συνετρίβη το μαλαισιανό αεροσκάφος.

Η ουκρανική πλευρά και τακτική

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε στον Πολωνό ομόλογό του Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι ότι εκείνοι που συνδέονται με την κατάρριψη του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν στις συνομιλίες με στόχο την επίλυση της κρίσης εκεί.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, ο Ποροσένκο είπε στον Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι: "Αυτοί που συνδέονται με την τρομοκρατική επίθεση δεν μπορούν να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Το έγκλημά τους θα πρέπει να ερευνηθεί από διεθνή δικαστήρια".

"Επιπλέον", όπως σημείωσε ο πρόεδρος, "σχεδόν όλοι τους είναι Ρώσοι πολίτες και δε μπορούν να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση για το μέλλον της Ουκρανίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Κίεβο εξάλλου επιθυμεί οι αυτοανακηρυχθείσες αυτόνομες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ να θεωρούνται από την διεθνή κοινότητα «τρομοκρατικές οργανώσεις", ενώ προετοιμάζει προσφυγές με αυτό το σκοπό, ανέφερε η Προεδρία.

"Προετοιμάζουμε την κατάθεση προσφυγών σε διεθνή δικαστήρια προκειμένου οι αυτοανακηρυχθείσες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ να αναγνωριστούν ως τρομοκρατικές οργανώσεις στον κόσμο", υπογράμμισε ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Φρανς Τίμερμανς.

"Οι τρομοκράτες πρέπει να δικαστούν", συνέχισε ο πρόεδρος.

Μπαράζ επαφών του Ποροσένκο

Σε μία άλλη ενέργειά του, σε μια πραγματικά πολυάσχολη ημέρα με σωρεία επαφών και απαντήσεων, ο Πέτρο Ποροσένκο προέτρεψε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να χαρακτηρίσει τους αντάρτες που πολεμούν εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας Λουχάνσκ και Ντονέτσκ μέλη «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Ουκρανού προέδρου, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν: "Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προέτρεψε τα Ηνωμένα Έθνη να καταδικάσουν τις ενέργειες των τρομοκρατών και να αναγνωρίσουν τις λεγόμενες "Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ" και "Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ" ως τρομοκρατικές οργανώσεις".

Την ίδια ώρα οι Πρόεδροι της Γαλλίας και της Ουκρανίας δεν θα αποδεχθούν "κανένα εμπόδιο στο έργο των ερευνητών" και υπογραμμίζουν "την κρίσιμη σημασία" της ύπαρξης "αδιαμφισβήτητων αποδείξεων" προκειμένου να χυθεί φως στο αεροπορικό δυστύχημα του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Σε μια τηλεφωνική συνομιλία, οι Φρανσουά Ολάντ και Πέτρο Ποροσένκο "υπογράμμισαν και οι δύο την κρίσιμη σημασία να υπάρξουν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις των γεγονότων προκειμένου να αντλήσουμε όλα τα συμπεράσματα για αυτό το φοβερό δράμα".