Προσπαθούν να ανοίξουν διάδρομο προς τα συντρίμμια του Μπόινγκ

Οι αυτονομιστές αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας θα επιτρέψουν την πρόσβαση στους εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και της ουκρανικής κυβέρνησης, στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος των Malaysia Airlines. 

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από διαπραγμάτευση του ΟΑΣΕ με τις δυνάμεις των αυτονομιστών. 

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 181 σοροί επιβατών του μοιραίου αεροπλάνου. 

Δείτε: Βίντεο: Η στιγμή της συντριβής του Boeing 777 στην Ουκρανία

Ακόμη προσπάθειες γίνονται ώστε οι διεθνείς ερευνητές να πάρουν στα χέρια τους το μαύρο κουτί του αεροπλάνου, το οποίο από χθες βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών.

Από την ουκρανική πλευρά υπάρχουν καταγγελίες ότι δέχονται επιθέσεις από τους αυτονομιστές όταν επιχειρούν να φθάσουν στο σημείο της συντριβής. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ είχε δηλώσει ότι οι αυτονομιστές, δεν επιτρέπουν την πρόσβαση ερευνητών της ουκρανικής υπηρεσίας αεροπλοΐας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε σήμερα να κηρυχθεί εκεχειρία από τους αυτονομιστές αντάρτες και την ουκρανική κυβέρνηση στην ανατολική Ουκρανία ώστε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις.

Αποκλείουν εκεχειρία οι αντάρτες

Ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, όπως ζητούν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους των Malaysia Airlines, όμως πρόσθεσε ότι οι αντάρτες θα επιτρέψουν στους διεθνείς ερευνητές την πρόσβαση στο σημείο της τραγωδίας.

Ο αυτοανακηρυχθείς πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Μποροντάι διευκρίνισε ότι είχε επαφή με αξιωματούχους της Ολλανδίας, απ’ όπου αναχώρησε το Μπόινγκ 777 με 298 επιβαίνοντες, και της Μαλαισίας.

Παράλληλα ο Μποροντάι σημείωσε ότι οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ δεν διαθέτουν αρκετά ψυγεία για να διατηρήσουν τις σορούς των επιβαινόντων και πως αυτά θα πρέπει να μεταφερθούν στο Χάρκοβο.

Ο Μποροντάι αρνήθηκε ότι οι αντάρτες ευθύνονται για την κατάρριψη του αεροσκάφους, υπογραμμίζοντας ότι τα όπλα που διαθέτουν δεν τους επιτρέπουν να πλήττουν αεροπλάνα που πετούν σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 4.000 μέτρων, την ώρα που το μαλαισιανό αεροπλάνο πετούσε στα 10.000.

Ωστόσο κάποια στελέχη των αυτονομιστών υποστηρίζουν ότι ήταν δικό τους έργο η κατάρριψη ("Εγώ κατέρριψα το Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών")

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις για την κατάρριψη του αεροσκάφους