Βοσνία: Οδύνη στην 19η επέτειο της Σρεμπρένιτσα

Περίπου 15.000 άνθρωποι έφτασαν σήμερα στη Σρεμπρένιτσα, για να συμμετάσχουν στην κεντρική εκδήλωση μνήμης για τη συμπλήρωση 19 χρόνων από τη γενοκτονία των Βόσνιων Μουσουλμάνων το 1995, από στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας κατά τη διάρκεια του αιματηρού εμφυλίου της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Οι οδικοί άξονες από το Σαράγεβο και την Τούζλα που οδηγούν στη Σρεμπρένιτσα μπλόκαραν απόί ουρές λεωφορείων και αυτοκίνητων που κατευθύνονται προς το μνημειακό συγκρότημα και κοιμητήριο, Ποτοτσάρι, όπου έχουν ταφεί τα θύματα.

Φέτος, με την συμπλήρωση 19 ετών από τη γενοκτονία 8.000 Μουσουλμάνων , συμπίπτει και η ταφή 175 θυμάτων που εντοπίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε ομαδικό τάφο και ταυτοποιήθηκαν. Το νεότερο θύμα ήταν 14 ετών και το μεγαλύτερο ένας 79χρονος. Οι 175 νέοι τάφοι θα προστεθούν δίπλα στους περίπου 6.000 υπάρχοντες στο ίδιο κοιμητήριο. 

Στην περιοχή, επί σειρά ετών ομάδες ειδικών προσπαθούν να ανασυνθέσουν τα λείψανα των θυμάτων, τα οποία εξακολουθούν να ανακαλύπτονται σε τους ομαδικούς τάφους, αναλύοντας το DNA των οστών. 

H σπαρακτική εξομολόγηση της Φατίμα Έφεντιτς που έχασε τον γιο της συγκλονίζει: "Είμαι χαρούμενη που βρέθηκαν τα λείψανα του. Τον βλέπω στα όνειρά μου κάθε βράδυ. Τον αναζητούσα στα όνειρά μου. Είδα ότι τον βρήκα στη στέγη ενός σπιτιού και τον πήρα στην αγκαλιά μου. Η ευχή μου πραγματοποιήθηκε. Τον έχω και πάλι κοντά μου", δήλωσε συγκινημένη.  

Στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία και στην περιφέρεια Μπρτσκο η 11η Ιουλίου κηρύχθηκε μέρα πένθους, όχι όμως και στη Σερβική Δημοκρατία, στην περιοχή της οποίας βρίσκεται η Σρεμπρένιτσα.

 

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα αποτελεί το μεγαλύτερο έγκλημα στο ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) έχει επιβεβαιώσει ότι η εκτέλεση 8.000 Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο του 1995 συνιστά γενοκτονία.

Το ICTY έχει εκδώσει επτά καταδικαστικές αποφάσεις και έχει επιβάλει ποινές κάθειρξης 118 χρόνων και το δικαστήριο της Βοσνίας 23 καταδίκες με ποινές κάθειρξης 450 χρόνων. Η μεγαλύτερη ποινή, 35 χρόνια κάθειρξη έχει επιβληθεί από το ICTY στον πρώην στρατηγό του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντισλαβ Κρστιτς, ο οποίος το 1995 ήταν υποδιοικητής του σώματος του Δρίνου.

Η βαρύτερη ποινή, 30 χρόνια κάθειρξη από το δικαστήριο της Βοσνίας έχει επιβληθεί στον Μίλοραντ Τρμπιτς, πρώην αξιωματικό του σερβοβοσνιακού στρατού.