Αλλαγή πορείας από την Ε.Ε. ζητά ο ηττημένος Ολάντ

Με ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και περιορισμό της λιτότητας απαντούν (ή λένε ότι θέλουν να απαντήσουν) οι ηγέτες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την ισχυρή ενίσχυση των ποσοστών τους που είδαν τα ευρωφοβικά και - κυρίως- τα ακροδεξιά κόμματα στις ευρωεκλογές.

Ένας από τους μεγάλους χαμένους των εκλογών, ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις ενώ παράλληλα θα ασκήσει πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει πορεία, υποστηρίζοντας ότι ο θρίαμβος της γαλλικής ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές δείχνει πως οι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι η ΕΕ δεν τους προστατεύει.

Απευθυνόμενος στο λαό κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος μία ημέρα μετά τις ευρωεκλογές και αναφερόμενος στη νίκη του Εθνικού Μετώπου, ο Ολάντ είπε πως αυτό το αποτέλεσμα αποτελεί "μια ψήφο δυσπιστίας προς την Ευρώπη".

Την Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ, όπου ο Ολάντ θα υποστηρίξει πως τα 28 κράτη-μέλη θα πρέπει να εστιάσουν στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις και όχι στη λιτότητα.

"Η Ευρώπη έχει γίνει δυσανάγνωστη, απόμακρη, βασικά ακατανόητη, ακόμα και για τις κυβερνήσεις. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί", είπε ο Ολάντ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα παρεκτραπεί από τα σχέδιά της παρά την ήττα που σημείωσε στις ευρωεκλογές και θα συνεχίσει με τις οικονομικές, κοινωνικές και εδαφικές μεταρρυθμίσεις.

"Είμαι Ευρωπαίος, είναι καθήκον μου να μεταρρυθμίσω τη Γαλλία και να επαναφέρω το σημείο προσοχής της Ευρώπης", είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να "αποχωρήσει από περιοχές όπου δεν είναι απαραίτητη".

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μανουέλ Βαλς, υποσχέθηκε σήμερα ότι θα προβεί σε ελάφρυνση της φορολογίας, αλλά τόνισε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει με τα μέτρα που είναι αναγκαία ώστε να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα στο πλαίσιο των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ολάντ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με άλλους ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, με θέμα το τεράστιο δίλημμα με το οποίο έχει έρθει αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το ποια πορεία θα πρέπει να ακολουθήσει.