Γιούνκερ: Δεν παρακαλάω κανέναν, κέρδισα τις εκλογές

Καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι ως ο νικητής των χθεσινών ευρωεκλογών, ξεκινά τις διερευνητικές του επαφές, ώστε να εκλεγεί πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Η διαφορά της ομάδας μου με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, μου δίνει το δικαίωμα να επιχειρήσω πρώτος να διαμορφώσω πλειοψηφία" είπε ο υποψήφιος του ΕΛΚ.   

«Πραγματικά πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες πρέπει να συζητήσουμε όχι μόνο για θέσεις και διορισμούς, αλλά πρέπει να συζητήσουμε σε βάθος την ουσία. Είμαι έτοιμος να συζητήσω ουσιαστικά, κυρίως με τους Σοσιαλιστές, διότι δεν υπάρχει πλειοψηφία εκτός από έναν λεγόμενο μεγάλο συνασπισμό" είπε ο Γιούνκερ.

Από την πλευρά του, ο σοσιαλιστής υποψήφιος για την Κομισιόν, Μάρτιν Σουλτς, εκμεταλλευόμενος τα προβλεπόμενα στην Συνθήκη της Λισαβόνας, έσπευσε να τονίσει πως χωρίς την συμφωνία των Σοσιαλδημοκρατών είναι αδύνατη η πλειοψηφία, τονίζοντας υπερτόνισε πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα χάνει περί τις 60 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Όσον αφορά στις επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί σχετικά την υποψηφιότητά του από τη Βρετανία και ορισμένες ακόμη ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο Γιούνκερ απάντησε σε έντονο ύφος: "Δεν με νοιάζει τι λένε. Δεν παρακαλάω κανέναν. Κέρδισα τις εκλογές".  

Τα αποτελέσματα των χθεσινών ευρωεκλογών θα αποτιμηθούν αύριο διαδοχικά στη Διάσκεψη των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο, σε Συνόδους Κορυφής των πολιτικών ομάδων και σε άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ υπό τη μορφή δείπνου εργασίας που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι. Προκειμένου να εκλεγεί νέος πρόεδρος της Επιτροπής κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ευρωβουλής (376 έδρες σε σύνολο 751) και την ειδική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.